Akdeniz tipi beslenme hakkında bilinmeyenler
Beslenme kültürü epey zengin olan ülkemizdeki Ege ve Akdeniz kıyılarımız sağlıklı beslenmenin anahtarını bize sunuyor. Zeytinyağı, meyve ve sebzelerin ağırlıkta olduğu Akdeniz tipi beslenme; Alzheimer, kanser, depresyon, kal-damar hastalıkları gibi birçok kötü durumdan da bizi koruyor. 1993 yılında oluşturulan Akdeniz tipi beslenme piramidini ve insanlığa şifalarını sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 30.06.2019
17:31
Güncelleme Tarihi: 30.06.2019
18:34
Sağlıklı beslenme adına hiçbir besin tek başına kilo aldırmaz ya da kilo vermeye yardımcı olmaz. Ancak hızlı kilo vermek isteyenler için birçok besin hakkında yapılan aşırı olumlu ya da olumsuz haberler kişilerin aklını karıştırmakta. Oysa bu konuda tüm uzmanların ortak fikri var: Herkesin yaşına, boyuna, kilosuna ve fiziksel aktivitesine göre uygun beslenmesi gerekiyor.
Akdeniz tipi beslenmenin kaynağı
Akdeniz diyeti, kurallı bir diyet planı yerine yemek yemeyi temel alan bir beslenme planıdır. Akdeniz'e komşu ülkelerin geleneksel pişirme ve yemek yeme alışkanlıklarına dayanan bir beslenme şeklidir ve adını da buradan alır. Akdeniz tipi beslenme diğer ismiyle Akdeniz diyeti, dünya genelinde Med Diyeti olarak da bilinir.
İlk olarak 1993 yılında Harvard Halk Sağlığı ve Dünya Sağlık Örgütü'nün işbirliği ile Akdeniz Diyeti Piramidi oluşturulur. Daha sonraki yıllarda da Akdeniz diyetinin popülerliği giderek artış gösterir.
Akdeniz Diyeti tarzı beslenme piramidine bakıldığında piramidin tabanında sosyal hayat, kalabalık ortamlarda yemek yeme gibi sosyal yaşamı desteklenmesi gerektiği vurgulanır. Piramidin üst katmanlarına çıkıldıkça sebze, meyve, zeytinyağı ve tahıl grubu; bir üst katmanda deniz ürünleri; onun üst katmanında süt ürünleri, yumurta, tavuk eti; en üst katmanda ise kırmızı et ve tatlılar yer alır. Bu tür bir beslenme şeklinin yanında diyete su tüketimi eklenmelidir.
Akdeniz tarzı beslenme şeklinde taze meyve ve sebzeler ile beslenme; zeytinyağlı sebze ve baklagil yemeklerini öğünlere ekleme; tereyağı gibi yağ çeşitlerini tüketmeme; süt, peynir, yoğurt gibi besinlerin yarım yağlı olanlarını tercih etme; kırmızı eti ve tatlıları az ve nadir tüketme gibi beslenme maddeleri bulunur. Bu beslenme şeklinde günlük alınan kalorinin %35-40'ı yağ kaynağı olan zeytinyağı, ceviz, fındık, badem, avokado gibi besinlerden gelir.
Akdeniz tipi beslenmede dikkat edilecek unsurlar
Her gün taze sebze ve meyve beslenme planında yer almalıdır.
Yulaf, esmer pirinç, soya fasulyesi, keten tohumu, makarna, kuskus, esmer ekmek çeşitleri gibi tahıl ürünleri beslenme planında yer almalıdır.
Sebze ve bakliyat yemekleri zeytinyağı ve fındık yağı gibi tohum yağları ile hazırlanmalıdır.