B12 vitamini eksikliği neden olur? B12 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? B12 vitamini ne işe yarar?
Bağışıklık sistemini güçlendiren ve beyin sinirleri için önemli olan B12, vücudun en çok eksikliğini yaşadığı vitaminlerden biridir. B12 vitamini, çoğunlukla besinler yoluyla alınabilen vitaminler arasında yer alıyor. Peki, B12 vitamini eksikliği neden olur? B12 eksikliği belirtileri nelerdir? B12 vitamini nedir? B12 eksikliği hangi sorunlara yol açar? B12 vitamini hangi besinlerde bulunur?
B12 vitamini bakteriler ve arkeler tarafından üretilir. Bu bakterilerin bulunduğu otlar ile beslenen hayvanlar da B12 üretebilirler. Ancak insanlar vücutlarında sentezlenen B12 vitamininin emilimini sağlayamazlar. Bu sebeple beslenme yolu ile yiyeceklerden ya da gıda takviyelerinden B12 vitamini alınması gerekir.
Vitamin B12 vücutta başlıca karaciğerde ve böbrekte depolanır.
Bağırsakların çalışması için etkin olan B12 vitamini eksilince bu çalışma ya yavaşlar ya da hızlı çalışır. Bu yüzden bağırsak besinleri çözümlemekte ya zorlanır ya da hızlı çözer. Kabızlık ve sürekli ishal gibi iki farklı sindirim sorununa neden olur.
Vücudun hastalıklara karşı direncinin azalmasının nedenleri arasında B12 vitamin eksikliği vardır. Özellikle sürekli grip ve yorgunluk halleri bu yüzden yaşanır.
Sinir uçlarının daha sağlıklı çalışması ve vücut içerisindeki alışverişi sağlamak için B12 vitamini gereklidir. Ancak B12 vitamini eksilince sinir hücreleri yeteri kadar beyne uyarıcı veremez bu da beyin yorgunluğunu artırır. Buna bağlı stres ve gerginlik gibi ruhsal rahatsızlıklar artar.
B12 vitamin eksikliğinin en belirgin belirtileri ise tırnak kırılması ve saç dökülmesidir. Zayıflayan sinir hücreleri gerekli vitamin ve mineralleri vücutta ölü hücrelere yetiştiremediklerinde buralara yenilenen kök hücreler zayıflar. Bu da kırılmaya ya da dökülmeye neden olur.