Baharatların faydaları nelerdir? Hangi baharat neye iyi gelir?
Baharatların faydaları saymakla bitmiyor. Hem yemeklerimize eşsiz bir lezzet katıyor hem de sağlığımıza pek çok faydaları bulunuyor. Son dönemde özellikle solunum yolları hastalıklarına iyi gelen ve bağışıklığın güçlenmesini sağlayan baharatların tüketilmesi büyük önem taşıyor. Peki, sofralarımızın vazgeçilmez baharatların faydalarını yeterince biliyor muyuz? Baharatların faydaları nelerdir? Hangi baharat neye iyi gelir? İşte, sofralarımızdan eksik etmediğimiz baharatların faydaları...
Giriş Tarihi: 25.03.2020
16:09
Güncelleme Tarihi: 03.08.2020
14:23
Kimyonun faydaları: Kimyon, vücut sağlığı için hayati önem taşıyan vitamin ve mineraller içeriyor. Tam bir A vitamini deposu olan kimyon ayrıca C, E ve K vitaminlerini barındırıyor. Bunun dışında folatlar, niasin, piridoksin riboflavin ve tiamin içeriyor.
Cilde en çok zarar veren iki unsur serbest radikaller ve toksitlerdir. Kimyonun içerdiği mineral ve bileşenler bu iki unsurun ortadan kalkmasını sağlıyor ve cilde verdikleri zararları azaltıyor.
Kimyonun içerdiği E vitamini ciltte meydana gelen egzama, mantar gibi cilt ve alerjik hastalıkların önüne geçiyor. Bazı sağlık uzmanları kimyonun sedef hastalığına da iyi geldiğini savunuyor.
Kimyon düşük kan şekeri seviyesinin dengelenmesine yardımcı oluyor. Kimyon tohumu inflamatuar süreçleri ve astıma neden olan diğer mediatörleri azaltan thymoquinone içeriyor. Yabancı maddeler ve serbest radikallere karşı etkili antioksidan içerdiği için bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Zerdeçalın faydaları: Zerdeçal, yüzyıllardır kullanılan şifalı bir baharattır, yemeklere tat katmanın dışında insan sağlığına sayısız olumlu etkisi vardır. Hindistan safranı olarak ta bilinen Zerdeçal, besin değerleri bakımından oldukça zengindir; potasyum, demir, manganez mineralleri, C vitamini ve B6 vitamini içerir.
Doğal bir antiseptik ve antibakteriyel üründür, bu nedenle kesik ve yanıkların dezenfekte edilmesinde yararlıdır. Yapılan deneyler sonucunda meme kanserinin akciğerlere yayılmasını önlediği ortaya konmuştur.
Zerdeçal tüketerek melanomu (agresif bir cilt kanseri türü) önleyebilirsiniz ve ayrıca mevcut melanom hücrelerinin kendilerini öldürmesini sağlar. Çocuklarda lösemi riskini azaltır. Alzheimer'i önleyebilir ve beyinde amiloid plaklarının birikmesini kaldırarak alzheimer gelişimini durdurabilir.
Güçlü bir anti-enflamatuar fonksiyona sahiptir ve diğer anti-enflamatuar ilaçların yanı sıra yan etkisi de genelde görülmez. Doğal bir ağrı kesicidir. Metabolizmayı hızlandırır ve kilo kontrolünü sağlamaya yardımcı olabilir. Artrit ve romatoid artrite karşı doğal bir tedavi olarak kullanılabilir.
Zencefilin faydaları: Özellikle alternatif tıp yöntemlerinde kullanılır ve ilaç kullanmak istemeyen insanlar için son derece önemli bir şifa kaynağıdır. Hamilelerin, kemoterapi gören ve ameliyat olan hastaların mide bulantısına çok iyi geldiği bilinir.
Metabolizmayı hızlandırma özelliği sayesinde kilo vermek ya da yağ yakmak isteyen kişiler için de oldukça uygundur. Düzenli olarak tüketildiği takdirde özellikle kış aylarında görülen bulaşıcı hastalıklara karşı bağışıklık sisteminizi güçlendirir.