Bakteri nasıl ürer? Bakteri ne demek? Bakteriler hakkında 20 ilginç gerçek
Bakteriler, canlılar aleminde çok hızlı çoğalan bir grubun içinde yer alırlar. Yeni bir şekil alabilir ve dakikalar içinde sayıca milyarlara ulaşabilirler. Bizi canlı kılar, besin sağlar ve biyosferimizi düzenlerler. Öyle ki bu canlıları hiçbir kimyasal, antibiyotik ya da radyasyon tamamen ortadan kaldıramadı. Dost ve düşman bakteriler hakkında 20 ilginç bilgiyi derledik.
Giriş Tarihi: 17.04.2020
15:52
Güncelleme Tarihi: 17.04.2020
16:10
Bakteriler , farklı ortamlarda üreyebilen mikroskobik, tek hücreli canlılardır. Bu organizmalar toprakta, okyanusta ve insan bağırsağında yaşayabilirler.
Bakteriler belli bir boya kadar büyür ve sonra eşeysiz üreme şekli olan ikili bölünme ile ürerler. En iyi şartlarda bakteriler büyük bir hızla büyür ve ürerler; bakteri topluluklarının sayısı her 9,8 dakikada ikiye katlanabilir . Hücre bölünmesinde birbirinin aynı iki yavru hücre meydana gelir.
Evde el dezenfektanı nasıl yapılır?
FAYDALI BAKTERİ VAR MIDIR?
Besinlerle birlikte veya ayrı olarak alınan, bağırsaklarda besinlerin parçalanmasına ve sindirimine destek olan yardımcı canlı mikroorganizmalara "probiyotik" deniliyor. "Pro" ve "biota" sözcükleri "yaşam için' anlamına geliyor, bu da antibiyotik teriminin anlamca karşıtı.
Probiyotik kavramı ilk kez 19. yüzyılın başlarında Nobel Ödülü sahibi Elie Metchnikoff tarafından ortaya atıldı. Metchnikoff, Bulgar köylülerinin uzun yaşamalarının fazlaca fermente süt ürünü tüketmelerine bağlı olduğunu gözlemledi.
Her gün temas halinde olduğumuz en çok mikrop barındıran yerler...
BAKTERİLERİN İNSAN SAĞLIĞINA ETKİSİ
Bakteriler, insan sağlığına zararlı olduğu kadar faydalı da olabilirler. Kommensal veya "dost" bakteriler, vücudumuzda yaşarlar ve zararsızlardır. Vücudumuzdaki mikrobiyal hücrelerin sayısının insan hücrelerinden on kat fazla olması oldukça şaşırtıcıdır.
2012 yılında yapılan bir araştırmaya göre en fazla mikrobiyal tür bağırsaklarımızda bulunuyor. İnsan bağırsağı bakterilerin yaşayabilmesi için elverişli koşullara sahiptir ve bol miktarda besin içerir.
Bakterilerin iletişim kurma şekilleri oldukça dikkat çekicidir. Bakteriler birbirlerine bir kısmı dostluk mesajı bir kısmı ise bomba taşıyan paketler yollarlar. Bu inanılmaz paket sistemi kimyasallarla kurulan iletişimden çok daha farklı bir biçimde sinyaller kullanarak oluşur. Bunlar birtakım mesajlar içeren baloncuklar biçimindedir.
Yağmurdan sonra duyduğumuz toprak kokusu, aslında Aktinomisetler dediğimiz bakteriler sayesindedir. Bu koku, bu canlıların geosmin adı verilen bir maddeyi sentezlemesinden dolayı oluşur.