Bel fıtığının sebepleri
Günlük yaşamın koşuşturması, yorucu iş saatleri, yüksek teknoloji kullanımı ve hareketsizliğin bir sonucu olarak bel fıtığı vakalarında artış görülüyor. Ancak her yaş grubunda ortaya çıkan bel fıtığını hayatınızda yapacağınız birkaç basit değişiklikle önleyebilirsiniz. İşte bel fıtığının nedenleri ve tedavi yöntemleri…
Yırtılan diskin dışarı sinir köküne bası yaparak bel ve bacak ağrılarına neden olur. Hareket ederken ve otururken artan bel ağrıları genellikle istirahat edildiğinde azalır. Hastalar tarafından keskin ve elektrik çarpması şeklinde tarif edilen bacak ağrıları ise etkilenen sinir köküne göre bacağın değişik seviyelerinde görülebilir. Hastalığın ilerlemesi ile birlikte hastaların bacaklarında uyuşma ve karıncalanma, bacakta kuvvetsizlik ya da fonksiyon kaybı ortaya çıkar. Ayrıca omuriliğin son kısmının bası altında kalması hastanın idrar tutamama sorununu yaratır.
Bel fıtığı teşhisi konulan hastalara istirahat ve ağrı kesici ilaç kullanımına rağmen şikâyetlerinin geçmemesi durumunda fizik tedavi uygulanır. Yapılan tedavilere rağmen hastanın ağrıları devam ediyorsa, hastanın ileri görüntüleme yöntemi ile tetkik edilmesi gerekir. Hastanın şikayet, muayene ve görüntüleme yöntemleri örtüşüyorsa hastaya cerrahi önerilir. Ameliyatla omurilikten çıkan sinirlere olan mekanik bası giderilerek hastanın yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürmesi sağlanır.