Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Yaşam
  • Besin zehirlenmesi nedir? Besin zehirlenmesinden korunma yolları nelerdir?

Besin zehirlenmesi nedir? Besin zehirlenmesinden korunma yolları nelerdir?

Bakteriler, virüsler ya da kirlenmiş yiyeceklerin tüketilmesiyle ortaya çıkan besin zehirlenmelerinde genellikle hasta kendi kendine iyileşse de bazı vakalar ölümcül düzeye ulaşabiliyor. Sağlığımızı tehdit eden ve besin kaynaklı zehirlenmelere neden olan bakterilerin bu etkilerine karşı kendimizi nasıl korumalıyız? Hangi koşullarda besinler sağlığımızı tehlikeye atıyor? Besin zehirlenmesinden korunma yolları nelerdir?

  • 1
  • 13
BESİN ZEHİRLENMESİ NEDİR?
BESİN ZEHİRLENMESİ NEDİR?

Besin zehirlenmesi, herhangi bir yiyecek ya da içeceğin tüketimi sonucunda oluşan enfeksiyona verilen addır. Bu enfeksiyonlar, zararlı bakterilerin ürediği yiyeceğin tüketilmesi sonucu oluşur.

Bebekler, çocuklar, gebeler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler besin kaynaklı hastalıklar daha duyarlıdır.

Besin zehirlenmelerin çoğunda taşıyıcı besin; etler, yumurta ve süt veya deniz ürünleri oluyor. İyi olmayan şartlarda paketlenmeleri, saklanmaları ve hazırlanmaları gibi durumlarda besinlerdeki mikroorganizmalar çoğalıyor ve salgıladıkları toksinler de besin zehirlenmelerine yol açıyor.

  • 3
  • 13
BESİN ZEHİRLENMESİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
BESİN ZEHİRLENMESİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Besin zehirlenmelerinin klasik belirtileri mide bulantısı, kusma ve ishaldir. Besin zehirlenmeleri genellikle, aniden başlar. Mikroorganizmaların bulaştığı besinlerin tüketiminden sonra hastalık belirtileri 30 dakika ile 72 saat arasında ortaya çıkabilir.

İshal, bulantı, kusma, şiddetli karın ağrıları ve karında kramplar gibi sindirim sistemini ilgilendiren şikayetlerin yanı sıra, bazen ateş de görülebilir.

Fakat bireyin mikroorganizmaların bulaştığı besini tüketiminden sonra gösterdiği tepki, zehirlenmenin belirtileri, tüketilen miktara ve kişinin bakteriye karşı gösterdiği duyarlılığa göre değişiklik gösterir. Kimisinde hiç belirti görülmezken, kimisinde de belirtiler çok ağır seyredebilir.

  • 4
  • 13
BAKTERİLER NASIL BULAŞIR?
BAKTERİLER NASIL BULAŞIR?

Mutfağa ulaşmadan önce gıdalara çeşitli toz, toprak, haşere, kemirgen, kirli su gibi çeşitli kaynaklardan zararlı maddeler bulaşıp besinler kirlenebilir.

  • 5
  • 13
BESİN ZEHİRLENMESİNDEN ŞÜPHELENİLDİĞİNDE NE YAPILMALI?
BESİN ZEHİRLENMESİNDEN ŞÜPHELENİLDİĞİNDE NE YAPILMALI?

Kusma ve ishal vücudun zehri dışarı atma yöntemlerinden olduğundan dolayı kesinlikle bulantı ve ishalinizi önleyici ilaçlar kullanılmamalıdır.

İshal tedavisinin en iyi şekli; dinlenmek ve bol miktarda temiz içme suyu, ayran, şekersiz çay gibi sıvı tüketmektir. İshal ve kusmayı arttıracak düşüncesiyle hiçbir şey yememek yanlış bir davranıştır.

Yoğurt, pirinç lapası, haşlanmış patates, ekşi elma ve taze şeftali suyu gibi besinleri tüketilmelidir.

Sebzeleri pişirdikten, meyveleri de yıkayıp kabuğunu soyduktan sonra tüketin. Erik, kayısı, incir, üzüm, karpuz gibi meyveler bağırsak hareketlerini arttırdığı için yenmemelidir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN