Beslenme terimleri sözlüğü
Doğru beslenmeyle vücudun sahip olduğu enerji düzeyini olumlu veya olumsuz yönde etkileyebiliyoruz. Sağlıklı beslenen bir kişi kendisini her zaman daha rahat ve dinç hisseder. Bu kişilerin hastalıklara yakalanma olasılığı daha düşük olur. Sağlığın korunması, kişinin öncelikle kendi yaşamına sahip çıkması, sağlık bilincini geliştirmesi ile mümkündür. Sizler için, sağlıklı bir yaşama kapı aralarken bilmeniz gereken belli başlı terimler hakkında bilgiler derledik.
Önceki Resimler için Tıklayınız
Besinlerde bulunan ve vücudun normal metabolizma sürecinde üretilen yağlı bir maddedir. Buna karşın bazı insanların metabolizması yüksek düzeyde kolestrol üretir ve bu fazla üretim kalp damarları hastalıklarının olasılığını artırır.
Sağlıklı bir bireyde kandaki LDL düzeyi 130 mg/dL'nin altında, total kolesterol 200 mg/dL'nin altında, trigliserid düzeyi 150 mg/dL'nin altında ve HDL düzeyi kadınlarda 40 mg/dL, erkeklerde ise 50 mg/dL'nin üzerinde olmalıdır.
Tam dinlenme halinde, organların çalışması, gövde sıcaklığının korunması, yaşamsal olayların sürmesi gibi gövde çalışması için kullanılan enerji.
Bazal metabolizma hızı nasıl hesaplanır?
Kadınlar için formül:
Kadınlar için bazal metabolizma hızı yandaki formüle göre hesaplanır: 655 + (9.6 x ağırlık(kg) ) + (1.8 x boy(cm) ) – (4.7 x yaş)
Erkekler için formül:
Erkekler için bazal metabolizma hızı yandaki formüle göre hesaplanır: 66.5 + (13.7 x ağırlık(kg) ) + (5 x boy(cm) ) – (6.7 x yaş)
Üç molekül yağ asidinin bir molekül gliserinle birleşmesinden meydana gelen yağlardır.
Temel gıdaları olarak mısır ve akdarı yiyen toplumlarda görülen bir hastalıktır. Yetersiz nikotinik asit ve amino asit triptofan alınması durumunda ortaya çıkar.
Belirtileri: Derinin açık bölümlerinde kızıl lekeler meydana gelir ve klinik belirtilerinde sinir sistemi ile sindirim sistemi bozuklukları; kusma- karın ağrısı gb. gastrointestinal bozukluklar ve deride yaralanmalardır. Ölümle sonuçlanma ihtimali vardır.
Yağlarda çözünebilen vitaminlerden çok fazla yenildiği zaman ortaya çıkan zararlı etkilerdir.
D vitamini fazla alındığında:
Kalsiyum fazlalığının yanı sıra D vitamini zehirlenmesine yol açıyor.
A vitamini fazla alındığında:
Ciltte koyulaşmaya, pullanmaya, kafa içi basıncının artmasına, şiddetli baş ağrısına, görme sorunlarına neden olabiliyor.
K vitamini fazla alındığında:
Bu durum kanın pıhtılaşmasına yönelik sorunları ortaya çıkarabiliyor.
C vitamini fazla alındığında:
Vücutta depo edilmemesine rağmen idrarla atıldığından bazı böbrek taşlarının oluşmasını sağlıyor.