Bipolar nedir? Bipolar kimlerde görülür? Bipolar bozukluğu nasıl anlaşılır? Bipolar genetik midir?
Hayatın içerisinde iki uçlu duygudurum bozukluğu olarak bilinen bipolar, kişinin sosyal yaşantısı ve enerjisinde bozulmalara sebep olur. Buna göre, bipolar nasıl anlaşılır? Bipolar kimlerde ve ne sıklıkla görülür? Bipolar hastalığı genetik midir? Bipolar çocuklarda görülür mü? Sizler için bipolar hakkında bilinmeyenleri ve merak edilenleri derledik.
Önceki Resimler için Tıklayınız
Atakların tekrarlama riskine karşı planlanan koruyucu tedaviyle de atak sıklığının azalması, hasta tekrar mani veya depresyon geçirse bile bunların hafif olması ve kısa sürmesi sağlanmaktadır. Uzun dönemde koruyucu tedavinin sürdürülmesi gerekmektedir. Bipolar tedavisinde hekim tarafından planlanan duygudurumu dengeleyen ilaçlar (bipolar bozukluk ilaçları) ile birlikte destekleyici psikoterapi ve psikososyal terapilerin uygulanması bipolar hastalığının kontrolü açısından önemlidir.
Bipolar her ne kadar genç ve genç yetişkinlerin yaygın hastalığı olsa da 6 yaşındaki çocuklarda ve daha büyüklerde zaman zaman görülür. Bu konuda dikkat edilmesi gereken husus, tek bir sonuca göre tavır almamak ve başka uzmanların da görüşlerine başvurmaktır. Semptomların çoğu dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ile veya davranış bozukluklarıyla, hatta normal, çocukça davranışlarla benzer olduğundan, küçük çocuklarda bipolar teşhisi çok zordur.
Problemlerden biri, DEHB için kullanılan ilaçların maniyi DEHB olan çocuklarda tetiklemesidir. Küçük çocuklarda bipolar bozuklukta mani dönemi daha şiddetli olabilir; psikotik semptomlara, olmayan şeyleri görmeye ve duymaya daha yatkındırlar. Depresif dönemde ağrı, acı gibi fiziksel semptomlardan yakınmaları olasıdır. Bipolar bozukluğu olan çocuklar ve yetişkinler arasındaki en kayda değer farklardan biri, bipolar bozukluğun çocuklarda çok daha hızlı devre değiştirmesidir. Yetişkinlerde manik ve depresif dönemler haftalar, aylar hatta yıllar sürerken, çocuklarda bir gün içinde gerçekleşebilir.
Gebelik döneminde birçok faktör duygudurumunda değişikliğe sebep olabilmektedir. Gebelik döneminde bireyin kaygı düzeyinin takip edilmesi, dinlenmek için yeterli zaman ayrılması, gevşeme tekniklerinin kullanılması önemlidir. Gebelikte, varsa ilaç kullanımı özellikle ilk üç aylık dönemde doktor kontrolünde yeniden planlanmaktadır.
Bipolar bozukluk hastası gebelerde doğum sonrası dönemde;
Doğumla ilgili endişelerin doğru yönetilmesi
Uyku düzeninin sağlanması
Çevresel uyaranların azaltılması
Eş, aile ve arkadaşlardan destek alınması
Duygudurum değişikliklerin takip edilmesi hastalığın doğum sonrası dönemde kontrol altında tutulabilmesi için önemlidir.