Bulaşıcı hastalıklar ve korunma yolları neler?
Hava sıcaklıklarının düşmesi hastalıkları da beraberinde getiriyor. Virüsler soğukta canlılığını koruduğundan dolayı bulaşıcı hastalıkların çoğalmasını sağlıyor. Bu hastalıklar insanlara solunum, sindirim sistemi, kan veya temas yolu ile bulaşabiliyor. Bulaşıcı hastalıkların en çok yayıldığı ortamlar ise ofis, alışveriş merkezi, okul gibi kapalı ortamlar. Fakat alınan ufak tedbirler bu hastalıklardan korunmanızı sağlar. Sizler için bulaşıcı hastalıklardan korunma yollarını derledik.
Giriş Tarihi: 30.12.2018
13:52
Güncelleme Tarihi: 30.12.2018
14:32
BULAŞICI HASTALIKLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ
Mikroplar uygun ısı, nem ve besin ortamı gibi koşulların varlığında çoğalarak sayıları hızla artar. Bu mikropların bir kısmı insanlarda hastalık oluşturabildiği gibi bir kısmı da hayvanlarda hastalık oluşturabilir.
Kolera, grip virüslerin kendisi hastalık oluştururken tetanos, botilinum gibi bazı hastalıklar da salgıladıkları zehirli maddeler ile hastalık oluşturabilir.
Hepatitit, menenjit gibi bazı mikroplar, vücuda girdikten sonra bazı organ ve dokuları tercih ederek hastalık oluşturur. Hepatit, grip gibi virüsler, insandan insana bulaşabilirken tetanos, brusella gibi virüsler bulaşmaz.
BULAŞICI HASTALIKLARIN BELİRTİLERİ NELER?
Bulaşıcı hastalıklar ile ilgili genel belirtiler, hastalığın türüne göre değişmekle birlikte genel olarak; ateş, hâlsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, deri döküntüsü, vücutta ağrı, bulantı, kusma, ishal, baş ağrısı, öksürük, balgam çıkarma, burun akıntısı, üşüme, titreme, sarılık, nabız sayısında artma, karaciğer-dalak büyümesi, solunum sayısının artması, ense sertliği, boğazda kızarıklık-iltihap, ağrı gibi belirtiler görülür.
HASTALIK NASIL BULAŞIYOR?
Hastalık, sağlıklı insanlara etkenin ağız yoluyla alınması sonucunda bulaşıyor. Daha çok restoran, cafe, tabldot yemekhaneleri, oteller, hastaneler vb. mutfak ve yemekhanelerinde ve bu yerlerdeki kap kacaklarda yiyen içen insanlara bulaşır. Deniz ürünlerinin de salgına neden olduğu bilir. Etken virüs soğukta canlılığını koruduğundan, dondurulmuş besinlerden kaynaklanan salgınlar da bilinir.
VİRÜS AZ MİKTARDA OLSA DA HASTALIK İÇİN YETERLİ!
Bir gıdada virüs olduğu biliniyorsa bunun imhası büyük öneme sahip. Pis sularla kirlenme ihtimali yüksek olan çiğ sebze ve salata malzemelerinin çok iyi yıkanıp arta kalanların hemen çöpe atılmalıdır. Çünkü çok az miktarda virüs alınması, hastalık oluşumu için yeterli olduğu için hastalık hızla yayılma ve salgın oluşturma eğilimi gösterir.
DÜNYADA EN ÇOK ÖLÜME NEDEN OLAN HASTALIK
Bulaşıcı hastalıklar, kalp hastalıklarından sonra dünyada en çok ölüme neden olan hastalıklar içerisinde yer alıyor. Kalabalık ortamlar gerektiği kadar havalandırılmamışsa solunum yolu hastalıkları bulunan kişiler, öksürük ve hapşırık yoluyla bakteri ve virüslerin ortama saçılmasına neden olur.