Arama

Çağımızın en tehlikeli hastalıkları

Sağlık bazen bireysel öneminden sıyrılarak toplumsal bir konum kazanır. Hatta gözle göremediğimiz canlıların insan vücudunda bulaşıcı etkisiyle geçmiş zamanlarda milyonlarca can aldığı bilinir. Veba, İspanyol gribi gibi... Bu tür hastalıklar günümüzde de kendini gösteriyor. Ancak birçok bulaşıcı veya kronik hastalıkta tıp henüz bir çare üretebilmiş değil. Sadece bazı önlemlerle ölüm sayısı azaltılabiliniyor. İşte, çağımızın en tehlikeli hastalıkları...

  • 1
  • 30
KALP KRİZİ
KALP KRİZİ

7.4 milyon insan öldü. Koroner kalp yetmezliği, kalp damarları daraldığı veya şişmanlık, ya da kolesterol fazlası nedeniyle yağla tıkandığı için kalbe yeterli kan pompalanmadığı zaman meydana geliyor. Kalbin bir bölümünün kanla beslenmeyince, kalp damarları tıkanıyor. Bu da kalp krizine sebep oluyor.

  • 2
  • 30
KALP KRİZİNİ ÖNLEMEK İÇİN NE YAPILMALI?
KALP KRİZİNİ ÖNLEMEK İÇİN NE YAPILMALI?

Sigaranın bırakılması, kalbin oksijen ile beslenmesini sağlar. Kolesterolü ve doymuş yağları düşüren diet yapmak gerekir. Tuz alımı azaltılmalıdır ve haftada üç kez aeorobik egzersizleri yapılmalıdır. Kalp krizinden sonra, dört saat içinde yapılan iğne pıhtılaşmayı önleyebilir, ölüm riskini ve kalp kaslarına yapacak şiddetli zararları azaltabilir. Kolesterol düşürücü ilaç tedavisi ve/veya cerrahi müdahaleye başvurulabilir. Lif oranı yüksek diyet ve antioksidan vitaminler, özellikle vitamin E, koroner kalp yetmezliği riskini azaltıyor.

  • 3
  • 30
FELÇ
FELÇ

5.1 milyon insan öldü. Bir kalp krizi kalbe nasıl zarar veriyorsa felç de beyne zarar veriyor. İkisinin nedeni de kan damarlarında tıkanma nedeniyle hücrelerin oksijenle beslenmesinin engellenmesi. Kan, beyni iki ana damar sistemiyle besler. Beyin hücrelerinin, fonksiyonlarını düzgün olarak yerine getirebilmesi için, sürekli olarak oksijen ile beslenmesi gerekir. Herhangi bir azalma ya da engel felce neden olabilir.

  • 4
  • 30
FELCİ ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILMALI?
FELCİ ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILMALI?

Önlem metodu da kalp hastalığına benziyor. Kan basıncını ve diet ile kolesterol alımını düşürmek, ilaç tedavisi ve egzersizler felç riskini azaltabilir. Son araştırmalara göre yüksek potasyum diyetleri, felç riskini belirgin derecede azaltıyor.

  • 5
  • 30
ZATÜRRE
ZATÜRRE

3.5 milyon insan öldü. Zatürre, akciğerlerin bakteri, virüs ve diğer organizmalar tarafından iltihaplanması sonucu meydana geliyor. Ölü veya erken doğumların yüzde 20'sine zatürre neden oluyor. Tüm ölümlerin yaklaşık yarısını da AIDS hastaları oluşturuyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN