Arama

Çocukların teknolojiyle büyük imtihanı: Siber uşaklaştırma

Cyber Grooming (siber uşaklaştırma), Türkiye'de yeni bir kavram olarak yerini aldı. İnternetin, teknolojinin ve sosyal medya kullanımının gelişmesi ve günlük yaşamda sıkça kullanılır hale gelmesiyle internetin barındırdığı riskler, çocuklar adına daha da büyük tehlikeler oluşturuyor. Buna göre, siber uşaklaştırma ne demek? Aileler siber uşaklaştırmaya karşı ne gibi önlemler almalı? İşte çocukların teknolojiyle büyük imtihanı…

Yapılan araştırmalara göre 310 ebeveynin katıldığı bir ankette, çocukların yüzde 49,7'si günde bir saatten fazla çevrimiçi şeklinde interneti kullanıyor.

Çocukların yüzde 63,5'inin kendine ait cep telefonu, bilgisayarı veya tableti bulunuyor.

Çocuklar interneti yüzde 70,3 oranında oyun amaçlı kullanıyor. Aileler çoğunlukla, çocukların sosyal medya hesaplarında paylaştıkları gönderileri ve kimlerle arkadaşlık ettiklerini takip ediyor.

Ebeveynler internet ortamında çocuklarının karşılaşabileceği tehlikeleri de şöyle sıraladı:

- Cinsel içerikli görüntü/video vb. paylaşımlara denk gelmek (yüzde 93,5)
- Bir kişinin çocukla bağ kurarak çocuğun kişisel bilgilerini (ev adresi, telefon, kimlik bilgileri vb.) elde etmesi (yüzde 83,5).
- Bir kişinin çocukla duygusal bağ kurarak çocuğu istismar etmeye yönelik eylemlerde bulunması (yüzde 83,2).

Ailelerin yüzde 91,6'sı çocuklarının siber uşaklaştırmaya maruz kalması durumunda suç duyurusunda bulunacağını, yüzde 70,3'ü, çocuğun vakit geçirdiği ortamlarda (ev, okul, sık gitti yerler vb.) önlem alacağını belirtirken, birçok ebeveyn ise belli başlı web sitelerini filtrelemek veya engellemek, çocukların internet dolaşımı sırasında kişisel bilgilerini paylaşmalarını engellemek, internete erişim araçlarında çocuk koruma kiti kullanmak gibi önlemleri tercih ediyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN