D vitamini eksikliği hangi hastalıklara yol açar? D vitamini nelerde bulunur? D vitamini eksikliği belirtileri
D vitamini, vücudumuzda önemli rolü olan bir öncül hormondur. D vitamini eksikliği ise vücutta birçok farklı belirtiler gösterebilmektedir. Uzmanlar bahar ve yaz aylarında yüz, kollar ve bacaklar güneş görecek biçimde günde 20 dakika güneşlenmeyi öneriyor. Peki, D vitamini eksikliği nasıl giderilir? D vitamini eksikliğinde ne yemeli? D vitamini faydaları nelerdir? D vitamini nedir?
Önceki Resimler için Tıklayınız
Bu hastalık birden fazla hastalığı tetiklemektedir. Vücudumuz için önemli bir yeri olan d vitamini eksikliğinde görülen hastalıklar; kanser, kronik yorgunluk, diyabet, hipertansiyon, depresyon, romatizma ve kalp rahatsızlıkları gibi çok sayıda hastalığın oluşumunu tetikleyebildiğinden çok önemsenmese de gerçekten tedavi altına alınması gereken bir rahatsızlıktır.
Ayrıca D vitamini eksikliği yaşayan kişilerde kemik hastalıkları da görülmektedir. Ayrıca D vitamini eksikliği belirtileri de kemik ağrıları ile kendini gösterebilir.
Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalıkları, kemik erimesi, raşitizm, romatizmal hastalıklar ve bağışıklık sisteminin zayıflamasıdır. Bu hastalıklar dışında meme, kemik, tiroid, deri ve kalın bağırsak kanser riski artmaktadır. Görüldüğü gibi, vitamin D eksikliğinin ciddi sonuçları vardır.
Bu yüzden, vitamin D seviyesinin ölçülmesi, eksikliği varsa takviye olarak alınması, bir çok hastalık ve kansere karşı koruyucu olacaktır.
Pek çok nedenle kişilerde D vitamini eksikliği oluşabilmektedir. Ancak en büyük nedenleri arasında yeterli güneş ışığı almamak gösterilmektedir. Yeteri kadar güneş ışığı alan bireylerde deri sayesinde vücudumuzun ihtiyaç duyduğu tüm D vitamini ihtiyacı karşılanmaktadır.
D vitamini takviyelerini kullanmak da bir eksiklik nedeni olarak gösterilir çünkü sadece diyetle alınan yiyecekler vücudun ihtiyacı olan miktarı karşılamak zordur.
Koyu renkli tene sahip olan kişilerde de açık tenli kişilere oranla daha az D vitamini bulunmaktadır.
Gün içerisinde zamanının büyük kısmını kapalı alanlarda geçiren kişiler. Örneğin; hastane personeli, gece çalışanlar ya da çeşitli nedenlerle evden çıkamayanlar
Sürekli cildini kapalı tutan insanlar. Örneğin; sürekli güneş kremi kullanıyorsanız veya cildiniz tamamen giysilerle örtülüyse eksiklik geliştirmeye yatkın olabilirsiniz