Diş ağrısına ne iyi gelir? Evde iltihaplı diş ağrısına çözüm...
Diş ağrısı için öncelikle tuzlu su durulamasının etkili çözüm olduğu belirtilir. Tuzlu su doğal bir dezenfektandır ve dişlerinizin arasına sıkışmış olabilecek gıda parçacıklarını gevşetmeye yardımcı olabilir. Peki, diş ağrısı neden olur? Diş ağrısına ne iyi gelir? Diş ağrısı neyle geçer? Çürük diş ağrısına ne iyi gelir? Evde iltihaplı diş ağrısına çözüm... Sağlıklı dişler için dikkat edilmesi gereken 10 adım...
Önceki Resimler için Tıklayınız
➡Ağrı, çürük, iki diş arasına sıkışan gıdanın yapmış olduğu basınç, diş eti hastalıkları, dişte oluşmuş çatlaklar, diş eti çekilmesiyle açığa çıkan kök yüzeyi, minede meydana gelen aşınmalar ve hatta sinüzit gibi pek çok sebepten kaynaklanabilir.
➡Ancak, diş ağrısının en sık karşılaşılan nedeni yetersiz ağız hijyeni varlığında gelişen derin diş çürükleridir.
➡ Dişin en dış katmanı olan minede sinir yoktur bu nedenle dış uyaranlardan rahatsız olmayız ancak içteki dokulara doğru ilerledikçe his artar.
➡Çürüğe neden olan çok sayıda mikroorganizma, çürüğün ilerlemesiyle birlikte dişin içerisinde bulunan sinirlere ulaşabilir. Başlangıçta hafif olan ağrılar çürük ilerledikçe giderek şiddetlenir. Ağrı farklı şekillerde oluşabilir.
➡ Soğuk ve sıcak uyaranlara karşı gelişen şiddetli ve uzun süreli ağrı, çiğneme esnasında baskıyla oluşan ağrı veya kendiliğinden başlayıp uzun süre devam eden ağrı görülebilir.
➡Diş ağrılarının kendiliğinden geçmesi beklenmemelidir. Diş fırçalama, sirkeli su ve tuzlu su gargarası ve ağrı kesici alınması gibi çözümler diş ağrısını hafifletir.
➡ Diş fırçalamak, çürüğe sıkışmış ve ağrıya neden olan besinleri uzaklaştırmaya yardımcı olur.
➡ Dişlerin diş ipi ile temizlenmesi ve fırçalama ağrının azalmasını sağlar. Sirkeli su ve tuzlu su gargarası diş ağrılarını kısmen uyuşturur, dişi bakterilerden temizler ve şişlikleri azaltır.
➡Diş eti ve açık diş çürüklerine dezenfektan etkisi vardır. Diş hekiminizin önerisiyle ve kullanım şartlarına uyarak ağrı kesici almanız ağrınızı belirli bir süre için geçirecektir.
➡ Ağız ve diş sağlığı, vücut sağlığının bölünmez bir parçasıdır. Gerek kişinin sosyal özgüvenin pekiştirilmesinde, gerekse ileride oluşabilecek pek çok sistemik hastalığın önlenmesindeki önemi tüm sağlık bilimcileri tarafından kabul edilmektedir.
➡Koruyucu ve önleyici tedaviler büyük önem taşımaktadır. Diş hekimi ziyaretleri süt dişlerinin çıkmasıyla başlamalıdır.
➡Çünkü dişler ağız içinde belirdikten sonra beslenmenin de etkisiyle her daim çürüme riski teşkil eder. Süt dişleri doğru zamana kadar ağız içinde kalmalıdır. Çünkü erken kaybedilen süt dişleri veya zamanında çekilmeyen süt dişleri sürekli dişlerin ağız içinde konumunu almasında çok önemli yere sahiptir.
➡ Fissür örtücü, dişin çürümeye meyilli derin oluklarını dolgu malzemesi ile kaplama işlemidir. Devam eden süreçte 6 ayda bir diş hekimi kontrolü gereklidir. Sağlıksız dişlerde dişin derin oluklarındaki renkleşmeler dişlerin zayıf alanlarıdır. Bakım eksikliği olmasıyla bu bölgelerden çürümeler gelişebilir.
➡ Yine diş yüzeylerinde oluşan tartarlar diş eti hastalıklarına zemin hazırlayabilir. Diş eti hastalıkları uzun vadede diş eti çekilmesi, hassasiyet ve hatta diş kayıplarına neden olabilir. Ancak düzenli yapılan kontroller sayesinde bu ihtimaller önlenmiş olur. Çürüme, diş eti hastalıkları ve ağız kokusu oluşmadan önlenmiş olur.
➡ Doğru teknikle ve günde 2 kere diş fırçalamak dental sağlığımız için oldukça önemlidir.
➡ Çocuklara yaşına uygun diş fırçası ve macunu seçmek gerekiyor. Öte yandan deforme olmuş diş fırçaları mutlaka değiştirilmeli.
➡Diş fırçalama sonrası diş ipi ya da ara yüz fırçası kullanımı gerekiyor.
➡ Kişinin yaşına uygun miktarda flörür içeren diş macunu kullanması gerekiyor. Bebeklik çağından itibaren, ilk diş çıktıktan sonra mutlaka ağız bakımına başlanmalı; çocuğun yaşına uygun teknikle ve ebeveyn desteğiyle dişleri fırçalanmalı. Ayrıca 6 ayda bir diş hekimi kontrolüne mutlaka gidilmeli.
➡Diş ağrısı varsa kolonya, aspirin gibi maddelerle kendimizce uygulamalardan kaçınmalı ve mutlaka bir diş hekiminden yardım almamız gerekir.