Dünyanın en ihtişamlı 10 kalesi
Dünyadaki tüm medeniyetler kendilerini korumak için onlarca kale inşa etti. Çoğu kale artık bu amaçla kullanılmasa da mimarileriyle bugün bulundukları şehirlerin simgeleri olarak anılıyorlar. Bir kalenin yüz ölçümünün ise neye göre belirleneceği her zaman tartışmalı bir soru olmuştur. Sizler için, binlerce yıldır ayakta kalmış, dünyanın en büyük 10 kalesini listeledik.
Giriş Tarihi: 01.09.2019
16:40
Güncelleme Tarihi: 11.06.2020
23:56
Marlbork Kalesi, Polonya (143.591 m²)
Polonya'da bulunan Malbork Kalesi dünyanın en büyük kalesidir. 1274 yılında Töton Şövalyeleri tarafından inşa edilmiştir. Etrafında gelişen kasaba da Marienburg ismini almıştır. Klasik Orta Çağ mimarisine sahip kale, 1406 yılında tamamlanması üzerine dünyanın en büyük tuğla kalesi oldu. 1997 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ne eklendi. Bölgede bulunan iki dünya mirasından biridir. Diğeri ise 1231 yılında kurulan "Toruń Orta Çağ Şehri" dir.
Bu kale şövalyeler tarafından Polonyalı düşmanlarını yenmek ve kendi kuzey Baltık bölgelerini kontrol altında tutmak için yapılmıştır. Kale pek çok kez daha fazla şövalye ağırlayabilmek için genişletilmiştir. Bu genişleme şövalyelerin 1466 yılında Königsburg'a geri çekilmesi ile son bulmuştur.
Mehrangarh Hisarı, Hindistan ( 81.227 m²)
Resmi kayıtlarda bir hisar olarak geçse de Mehrangarh bir Hint Kalesi'dir. 125 metre yükselikteki bir tepeye inşa edilen kale 36 metre yükseklikte ve 21 metre genişliğindedir. Kalenin içine ancak 7 kapıdan geçerek girilebilir. İlk olarak 1459 yılında inşa edilmiştir. Ancak günümüzdeki yapının çoğu kısmının tarihi 17. yüzyıla dayanmaktadır. Bir kayalığa inşa edilmiştir. İşgal edilmesi oldukça zor olan kalenin yedi kapısından üçü, özellikleriyle diğerlerinden ayrılır.
Prag Kalesi, Prag (66.761 m²)
Prag Kalesi, Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da yer alan bir kaledir. Bohemya ve Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu kralları, Çekoslovakya ve Çek Cumhuriyeti devlet başkanları bu mekanda ofisler bulundurmuşlardır. Prag Kalesi Guinness Rekorlar Kitabı'na göre dünyanın en büyük kalesidir. Kalenin tarihi 9. yüzyıla kadar dayanır ancak 18. yüzyılın ikinci yarısına kadar pek çok defa genişletilmiştir. Kalenin içerisinde St. Vitus Katedrali ve St. George Bazilikası bulunur.
Windsor Kalesi, İngiltere ( 54.835 m²)
Dünyanın hususi ikametgâha tahsis edilmiş ve tarihin en uzun süreli ikâmet halinde bulunan sarayıdır. Buckingham Sarayı ve Edinburgh'daki Holyrood Sarayı ile beraber Britanya monarşisinin resmi ana rezidanslarından biridir. Kale Berkshire kontluğunda bulunan Windsor kentindedir. Dünyada içinde insan yaşayan en büyük kale olarak adlandırılır. İngiltere'nin de en büyük kalesidir.
Windsor Kalesi, Güney İngiltere'de, Londra'nın 35 kilometre doğusunda yer almaktadır. Heathrow Havaalanı'na yakın bir mesafede Thames kıyısında yer alan Windsor kalesi adını aynı adlı yerleşim biriminden alır. Windsor Kalesi'ne, Londra'dan günübirlik turlar gerçekleştirilmektedir. Bunun yanı sıra Heathrow havaalanından direkt olarak Windsor'a ulaşılabilir.
Hohensalzburg Kalesi, Avusturya (54.523 m²)
Hohensalzburg Kalesi Avusturya'nın Salzburg şehrinde bulunur ve Avrupa'da en iyi korunmuş ve en büyük kalelerden biridir. 1077 yılında inşa edilen kale 1495 ve 1519 yıllarında genişletilmiştir. Salzburg Prensi Başpiskoposları'nın emriyle 250 metre uzunluğunda ve 150 metre genişliğinde inşa edilen Avrupa'nın en büyük Ortaçağ kalelerinden biridir. 506 m yükseklikte yer alır.