Arama

Dünyanın enleri hakkında 10 bilgi

Dünyanın en yüksek şelalesinin, en yüksek dağının ya da en büyük adasının nerede olduğunu hiç merak ettiniz mi? Peki, en çok yağış alan yerin veya en aktif volkanın bulunduğu konumu biliyor musunuz? Dünyanın en güzel doğa harikaları ile ilgili 10 genel kültür bilgisini derledik.

  • 1
  • 10
Dünyanın en yüksek şelalesi; Angel Şelalesi
Dünyanın en yüksek şelalesi; Angel Şelalesi

Orijinal adı "Salto Angel" olan şelale dünyanın en yüksek şelalesidir. Toplam yüksekliği 979 metredir ve 807 metre boyunca serbest bir şekilde aşağı doğru düşer. Venezuela'nın balta girmemiş ormanlarından birinde bulunduğu için Canaima Ulusal Parkı'na sadece havadan ulaşmak mümkündür. Şelalenin suları, en uç noktadan tabana doğru düşerken 807 metre boyunca hiçbir engele çarpmadan ilerler. Doğa bilimciler bu olayı "serbest düşüş" olarak tanımlar. 807'nci metreden sonra kaya çıkıntısına çarpan suların yolculuğu bir süre daha devam eder ve 979'uncu metrede sona erer. Sisli bir görüntüye sahip olan şelalenin suları, kuzeye doğru yol alarak Churun Nehri'ne karışır.

  • 2
  • 10
Dünyanın en uzun nehri; Amazon
Dünyanın en uzun nehri; Amazon

Güney Amerika'da yer alan Amazon Nehri, Afrika'daki Nil Nehri ile birlikte dünyanın en uzun nehirlerinden biridir. Büyük Okyanus'a 160 km mesafede, Peru'daki And Dağları'nın doruklarından doğarak doğuya doğru bir seyir izleyip Atlas Okyanusu'na dökülür. 6.400 km uzunluğundaki Amazon'un taşıdığı su miktarı Mississippi, Nil ve Yangtze nehirlerinin taşıdıkları suların toplamından fazladır. Amazon Nehri, yaklaşık yıllık ortalaması 180.000 m³/sn olan debisiyle ve suladığı alanın (Amazon Havzası) büyüklüğü itibarıyla da birinci sıradadır. Denize döküldüğü Atlas Okyanusu kıyılarında genişliği yaklaşık 240 km'dir.

  • 3
  • 10
Dünyanın en büyük sıcak çölü; Büyük Sahra
Dünyanın en büyük sıcak çölü; Büyük Sahra

Bilimsel olarak çöl kabul edilen kutuplardan sonra dünyanın en büyük çölü Sahra Çölü ya da Büyük Sahra Çölü'dür.. Dünyanın en büyük sıcak çölü olup, Afrika'nın kuzeyinde, kıtanın ortası ile kuzeyini ayıran 8.6 milyon km² büyüklüğündedir.

  • 4
  • 10
Dünyanın en yüksek dağı; Everest
Dünyanın en yüksek dağı; Everest

Dağlar söz konusu olduğunda, mevcut uygulamaya göre, en yüksek deyince deniz seviyesinden zirveye kadar olan ölçü, en uzun deyince de dağın dibinden tepesine kadar olan ölçü anlaşılır. Everest Dağı, Himalayalar'da yaklaşık 28 derece kuzey enlemi ile 87 derece doğu boylamında, Çin Halk Cumhuriyeti-Nepal sınırı üzerinde yer alır. 8 bin 848 metre yüksekliğe sahip olan dünyanın en yüksek dağı Everest, dağıdır.

Bilinen en yüksek dağ 8 bin 848 metre ile Everest Dağı olmasına rağmen, Pasifik Okyanusu'nun tabanında yükselen Mauna Kea aslında sıralamada ilk basamakta yer alır. Volkanik bir dağ olan Mauna Kea'nın okyanus seviyesinin üst kısmında kalan bölümü 4207 metre. Okyanus tabanından itibaren yüksekliği ise 10.100 metre. Bu açıdan ele alındığında Mauna Kea dünyanın en yüksek dağı unvanını alıyor. 1 milyon yaşındaki Mauna Kea son olarak 4600 yıl önce aktif hale geçmişti.

  • 5
  • 10
Dünyanın en büyük adası; Grönland
Dünyanın en büyük adası; Grönland

Atlantik okyanusunun kuzeyinde yer alan Grönland yüz ölçümü bakımından dünyanın en büyük adası ve Kuzey Kutbu'nun yüzeyi en fazla buz kütlesiyle kaplı bölgesi. Günümüzde İskandinav Konseyi üyesi olan Grönland uzun süre Norveç toprağı olduktan sonra 1721 senesinde Danimarka'ya bağlandı. O dönemde Danimarka'nın kolonisi olan Grönland önce 1953'te eyalet statüsü kazandı, sonra da 1979 yılında özerk bir yönetim hakkı elde etti. Ayrıca Grönland 1973 senesinde Danimarka ile beraber o dönemki ismiyle Avrupa Ekonomik Topluluğu'na (AET) üye olmasına karşın, 1979 yılında elde ettiği özerkliğin ardından 1983 yılında referandumla üyelikten ayrıldı. Bunun en önemli gerekçesi olarak ise Grönland ekonomisinde büyük paya sahip olan balıkçılık konusunda topluluğun kısıtlamalarının kabul edilmemesi gösterildi. Bu aşamadan itibaren Grönland Avrupa Birliği (AB) üyesi olan Danimarka'nın AB üyesi olmayan bir toprağı haline dönüştü.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN