Arama

Fırsatları kaçırın

Yirminci yüzyıl ile başlayan ihtiyaç duyulmadığı halde alışveriş yapma durumu, yirmi birinci yüzyılda insanlık için bir zaruret haline geldi. İnsanlık artık mağaza mağaza gezerek alışveriş yapmayı ve tüketmeyi kendilerini rahatlatan bir olay olarak addediyor. Öyle ki yaşça büyük insanlar bir tava, kıyafet için birbirlerini dahi ısırabiliyor. Peki bu tüketim çılgınlığının arkasında ne var?

Ekmeğin neden reklamı olmaz?

🔸 Bu görüntüleri pek çoğunuz gibi biz de şaşırarak izledik. İndirimden faydalanmak isteyen bir kitle, aralarında sanki hiçbir yakınlık yokmuş, birbirlerinin komşusu, tanıdığı değilmiş hatta aynı şehirde yaşamıyorlarmış gibi belki üç beş kullanımdan sonra unutacakları bir eşya için birbirlerini ezdiler.

Peki, bu psikolojinin arkasında ne var?

https://www.instagram.com/p/CnUgAtejGTi/

Yeni dünya düzeni nasıl kuruldu?

🔸 İnsanoğlu modern zamanlara kadar ihtiyaçlarını gidermek için hem üretim hem de tüketim halindeydi. Lakin bu durum modern dünyada bir arzu ve zevk meselesine dönüştü.

🔸 İnsanlara reklamlarla dayatılan her nesne aslında kapitalist düzeni besleyen, tüketim kültürünü büyüten ve ihtiyaç duyulmayan bir öge. Artık insanlar tükettikleri nesnelerle bir kimlik kazanıyor.

Kapitalizm klasik üretebilir mi?

Fırsatları kaçırın

🔸 Bu sebepten dolayı büyük, çılgın, harika gibi sıfatlarla öne çıkarılan indirimler bir kimlik kazanmak isteyen, var olan düzenini korumak isteyen kitleler tarafından sorgusuz – sualsiz sahipleniliyor.

🔸 Kapitalist düzenin en büyük isteği olan sonsuz tüketim; insanları tüketme üzerinden anlamlandıran, onlara bir kişilik sağlayan bir mantaliteye sahip. Artık ihtiyaç dışında kalan her meseleye hitap eden tüketim, bir statü belirleyici ve kimlik kazandırıcı rolündedir.

Şehirlerinden kan sızan medeniyet

Fırsatları kaçırın

Fırsatları kaçırın!

🔸 Öncelikle çok eşyanın hayatımızı zorlaştırıcı bir külfet olduğunu kabul etmeliyiz. Beş gömlek ile de sürdürebileceğimiz bir hayat için ezilmemize gerek yok. Ayrıca unutmayalım ki kısa süreli indirimler aslında bir illüzyondan ibaret.

🔸 Bize dayatılan reklamlar, bilboardlar eliyle aldığımız ürünleri incelediğimizde ihtiyacımızdan fazla fazla malzeye sahip olduğumuzu kavrayabiliriz.

Bir mutsuzluk hikayesi: Kapitalizm

Fırsatları kaçırın

🔸 Moda sürekli değişen bir kavram, onu yakalamaya çalışırken hayatımızı es geçmeyelim. Çevremizdeki insanlara neden sürekli bir şeyler aldıklarını sorarak farkındalık oluşmasını sağlayalım, insanları düşünmeye sevk edelim.

İyilik mafyası

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN