İbn-i Sina'nın El-Kanun fi't-Tıb kitabında geçen 15 faydalı bitki
Modern tıbbın kurallarını belirleyen İbn-i Sina'nın 276 esere imza attığını ve birçok eserinin, yüzyıllar sonra dahi birincil kaynak olarak okutulduğunu biliyor muydunuz? Ya da İbn-i Sina'nın, ilaçların tesirlerini ve güçlerini tecrübe ile kıyaslama yaparak belirlediğini? Sizler için, İbn-i Sina'nın El-Kanun fi't-Tıb kitabında geçen 15 faydalı bitkiyi derledik.
Önceki Resimler için Tıklayınız
El-Kanun Fi't Tıbb'daki adı: Zeytun
Türkçe adı: Zeytin
Etken Maddesi: Tanen, uçucu yağ
Literatürde bildirilen kullanımları: İştah açıcı, idrar sökücü, kabız, ateş düşürücü şeker hastalığında, cerahatli yaraların temizlenmesinde, yağı ise müshil ve safa söktürücü haricen ise yumuşatıcı ve yatıştırıcı.
El-Kanun Fi't Tıbb'daki kullanılışı: Kuvvetlendirici, saç ve kılları kuvvetlendirir, yüzdeki leke, yara ve şişlerde, dolama, iltihap yaralarda, kurdeşende, kulak ağrılarında, hazmettirici, midevi ve panzehir.
Özellikle alternatif tıp yöntemlerinde kullanılır ve ilaç kullanmak istemeyen insanlar için son derece önemli bir şifa kaynağıdır. Hamilelerin, kemoterapi gören ve ameliyat olan hastaların mide bulantısına çok iyi geldiği bilinir. Metabolizmayı hızlandırma özelliği sayesinde kilo vermek ya da yağ yakmak isteyen kişiler için de oldukça uygundur.
El-K ânun Fi't Tıbb'daki adı: Cevü'l Buva, Cevzü'l Buya
Türkçe adı: Küçük Hindistan Cevizi
Etken maddesi: Resin, uçucu ve sabit yağ
Literatürde bildirilen kullanımları: Gaz söktürücü, iştah açıcı, antiseptik, dizanteri, çocuklarda uyku verici olarak, haricen romatizmada
El-Kanun Fi't Tıbb'daki kullanılışı: İdrar söktürücü, çillleri yok edici, gözü kuvvetlendirici, kabız etkili.