IQ ne demek? Bu kavram nasıl ortaya çıktı?
İnsan zihni, harikalıklarla donatılmış mucizevi bir organizmadır. Yapıp ettikleriyle, gördükleri ve başardıklarıyla bu sisteme hayran kalmamak elde değil elbette. Adeta bir galaksiyi andıran, milyonlarca hücreden oluşan ağ, hayatımızın her alanında bizleri bir adım öne çıkaran ayrıcalıktır. İşte, zihin kavramı da günlük yaşantımızda sıkça duyduğumuz bir terimi de ortaya çıkarmıştır. Peki, nedir bu IQ, ne anlama geliyor?
Önceki Resimler için Tıklayınız
🔹 İnsan beynini; elektriksel ve kimyasal ileti ile çalışan biyolojik bir bilgisayar olarak görebiliriz. Hafızayı bir hard diske, zekayı bir mikro işlemciye, programı da bizim kişiliğimiz ve ruhsal yapımıza benzetebiliriz.
🔹 Elektronik devrelerden meydana gelen hafızamız o kadar büyük bir sistemdir ki her şey bir anda karışabilir. Oradaki bilgileri doğru sınıflandırmazsak, kullanmayı bilmediğimiz için unuttuğumuzu dahi düşenebiliriz.
🔹 Başta da belirttiğimiz gibi insan zihni bir derya ve bir okyanustur. Boğulmamak için nasıl kullanacağını öğrenmenin ilk aşaması, kişinin kendini iyi tanıması olacaktır.
🔹 Mesela, "IQ nedir?" bunu tanımlayarak başlayabiliriz. IQ açılımı, "Intelligence Quotient" Türkçesi "Zeka katsayısı, zeka seviyeleri" manalarına gelmektedir.
🔹 IQ kullanımı, aslen Almanca bir kelime olan Intelligenzquotient'tir. Bunu ilk kullanan kişi Alman Psikolog Wilhelm Stern'dir.
🔹 Aslında bu, Psikolog Wilhelm'in 1912 senesinde (Alfred Binet ve Theodore Simon'un tasarladığı gibi) zekayı değerlendirmek için ortaya koyduğu yöntemin adıdır.
Wilhelm Stern kimdir?
Alman psikolog ve filozof olan William Stern ölçülebilir kişilik özelliklerini ve bu özelliklerin her insandaki etkileşimini inceleyerek bireye vurgu yapan ve benliği yaratan kişisel psikolojinin gelişimiyle tanın isimdir.
🔹 Günümüzde daha çok "IQ" ismi kullanılıyor olsa da psikolog araştırmasını, "Wechsler Yetişkin Ölçüsü" adı altında yapmıştır. Bu testlerin belirli aralıkları bulunuyor. Bu aralıklara göre belli yorumlar ortaya çıkıyor.
🔹 IQ sonuçlarını; ölüm, hastalık, ailevi sorunlar, sosyal konum gibi sosyal meseleler etkileyebiliyor. Yine bu mesele üzerine pek çok araştırmanın yapıldığını söylemeliyiz.
🔹 Tarihte bilinen ilk IQ testini, Alfred Binet yapmış. Bir dönemler, Fransız hükumeti tüm çocukların okula gitmesini gerektiren yasaları bulunuyordu. Bundan ötürü ekstra yardıma ihtiyaç duyacak çocukları belirlemenin bir yolunu bulmak zorundaydılar.
🔹 1904 senesinde Fransız hükumet, Binet'ten "hangi öğrencilerin okulda zorluk yaşama olasılığının daha yüksek olduğuna karar vermesine hususunda" yardımını talep etti. Binet ve onun gibi psikolog olan arkadaşı Theodore Simon; hafıza, dikkat ve problem becerilerini merkez alarak belli sorular geliştirdiler.
Alfred Binet kimdir?
Alfred Binet, deneysel psikolojiye büyük katkılara sağlamış Fransız psikolog.