IQ ne demek? Bu kavram nasıl ortaya çıktı?
İnsan zihni, harikalıklarla donatılmış mucizevi bir organizmadır. Yapıp ettikleriyle, gördükleri ve başardıklarıyla bu sisteme hayran kalmamak elde değil elbette. Adeta bir galaksiyi andıran, milyonlarca hücreden oluşan ağ, hayatımızın her alanında bizleri bir adım öne çıkaran ayrıcalıktır. İşte, zihin kavramı da günlük yaşantımızda sıkça duyduğumuz bir terimi de ortaya çıkarmıştır. Peki, nedir bu IQ, ne anlama geliyor?
Önceki Resimler için Tıklayınız
🔹 Tarihte bilinen ilk IQ testini, Alfred Binet yapmış. Bir dönemler, Fransız hükumeti tüm çocukların okula gitmesini gerektiren yasaları bulunuyordu. Bundan ötürü ekstra yardıma ihtiyaç duyacak çocukları belirlemenin bir yolunu bulmak zorundaydılar.
🔹 1904 senesinde Fransız hükumet, Binet'ten "hangi öğrencilerin okulda zorluk yaşama olasılığının daha yüksek olduğuna karar vermesine hususunda" yardımını talep etti. Binet ve onun gibi psikolog olan arkadaşı Theodore Simon; hafıza, dikkat ve problem becerilerini merkez alarak belli sorular geliştirdiler.
Alfred Binet kimdir?
Alfred Binet, deneysel psikolojiye büyük katkılara sağlamış Fransız psikolog.
🔹 Psikolog Binet ve Psikolog Simon sonunda "sıkıntı" ile "yorgunluk" arasındaki farkı soran veya test katılımcısından hareket eden bir nesneyi tek gözüyle takip etmesini isteyen 30 sorudan oluşan bir test oluşturdular. O günden bu zamana dek bu, Binet-Simon Ölçeği olarak tanındı ve bilinen ilk IQ testi oldu.
🔹 IQ testi günümüzde daha çok özel olduğu düşünülen bireyler üzerinden yapılıyor. Bilhassa özel gereksinimleri bulunan kişilerin tanınması bakımından, bu testlerin keşfi oldukça önemli.
🔹 Ülkemizde en yaygın zeka testleri: Stanford-Binet, Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği IV, Leiter Uluslararası Performans Ölçeği testleridir. IQ testleri kullanımlarıyla ilgili şu önerilere bilhassa özen gösterilmeli.
🔹Testler güncel olmalı, kültür ve dil ögelerine uyulmalı, norm değerleri belirli aralıklarla güncellenmeli, gizliliğe özen gösterilmeli, farklı bilgi kaynaklarına başvurulmalı ve kişilerin profillerine yönelik bilgi sağlayan testler kullanılmalıdır.