Karbonhidrat nedir? Hangi besinlerde bulunur? Karbonhidrat içeren yiyecekler nelerdir?
Dengeli ve sağlıklı beslenmek için, karbonhidrat tablosuna dikkat etmeliyiz. Çünkü karbonhidratların görevi canlıya enerji oluşturmaktır. Peki, günlük ne kadar karbonhidrat almalıyız? Karbonhidrat ne işe yarar ve hangi besinlerde bulunur? Karbonhidratın zararı var mıdır? Ağır beden hareketleri için, en elverişli enerji kaynağı olan karbonhidratlar ile ilgili tüm detaylar haberimizde...
Önceki Resimler için Tıklayınız
Patates
Pirinç
Baklagiller (fasulye, mercimek, nohut, bezelye, vs.)
Tahıl (buğday, arpa, yulaf, mısır, çavdar, vs.)
Ekmek
Makarna
Mısır gevreği
Nişastalı Kompleks Karbonhidratları da suni ve doğal olarak ikiye ayırabiliriz. Doğadaki halleriyle tükettiğimiz patates, pirinç, baklagiller gibi gıdalar Doğal Nişastalı Kompleks Karbonhidratlar olarak kabul edilirken, uzun işlemlerden geçerek elde edilen ekmek, makarna gibi gıdalar ise Suni Nişastalı Kompleks Karbonhidratlar olarak sınıflandırılır.
Domates
Salatalık
Marul
Havuç
Yeşil/kırmızı biber
Soğan
Brokoli
Ispanak
Kabak
Lahana
Bezelye
Bamya
Mantar, vs.
Fiber bir bitkideki sindirilemeyen kısımdır. Bu sebeple sindirim sistemimizden hazmedilmeden çıkar. Sindirimi kolaylaştırması, bağırsak hastalıklarını ve özellikle kalın bağırsak kanserini önlemesinden dolayı fiberli kompleks karbonhidratları daha çok tüketmeliyiz.
Fazla glikoz, karaciğer yağlanmasına sebep olur
Karbonhidratlar hareketsizlik ya da ihtiyaç fazlası alımda zararlı hale gelir. Gereksiniminden fazla alınan karbonhidrat, yağa çevrilerek şişmanlığa sebep olur. Kilo almaya meyilli olan kişiler nişasta, şeker ve tahıldan yapılan yiyecekleri dikkatli tüketmelidir.
Açlık durumunda kanın 100 mililitresinde (ml) 70-80 gram şeker bulunur. Yaş ilerledikçe 100-200 grama kadar çıkabilir. Kandaki şeker glikoza dönüşür. Fazla glikoz da glikojen halinde karaciğerde depo edilir. Karaciğer yağlanması hastalığının sebeplerinden biri de budur. Sporcuların ortalama bir insana göre daha fazla enerjiye ihtiyaçları vardır.