Karbonhidrat nedir? Hangi besinlerde bulunur? Karbonhidrat içeren yiyecekler nelerdir?
Dengeli ve sağlıklı beslenmek için, karbonhidrat tablosuna dikkat etmeliyiz. Çünkü karbonhidratların görevi canlıya enerji oluşturmaktır. Peki, günlük ne kadar karbonhidrat almalıyız? Karbonhidrat ne işe yarar ve hangi besinlerde bulunur? Karbonhidratın zararı var mıdır? Ağır beden hareketleri için, en elverişli enerji kaynağı olan karbonhidratlar ile ilgili tüm detaylar haberimizde...
Beyaz veya kahverengi şekerdir (sofra şekeri, çikolatalar, tatlılar, dondurmalar).
Doğal gıdaların işlem görmesinden elde edilen suni gıdalar olup genellikle vücudumuza hiç bir faydaları yoktur; hatta zararları vardır (kanserojen olmak gibi). Suni Basit Karbonhidratlara en güzel örnek Sağlık açısından beyaz ve kahverengi şekerin hiçbir farkı yoktur. Kalori miktarları da vücuda verdikleri zararlar da bir birine çok yakındır.
Polisakkaritler olarak da adlandırılan kompleks karbonhidratlar binlerce şeker moleküllerinin bir araya gelmesiyle oluşur. Basit karbonhidratlar gibi kan şekerinde ani yükselme ve düşmelere neden olmazlar ve fiber içerdiklerinden sindirimleri basit karbonhidratlara göre çok daha uzun sürer.
Kompleks karbonhidratları sindirmek için vücudumuz daha fazla enerji harcadığından "net kalori etkileri" basit karbonhidratlara göre daha azdır. "Kalori yoğunlukları" basit karbonhidratlara göre daha düşüktür ve daha doyurucudurlar.
Kompleks karbonhidratlar nişastalı ve fiberli olarak ikiye ayrılırlar:
Patates
Pirinç
Baklagiller (fasulye, mercimek, nohut, bezelye, vs.)
Tahıl (buğday, arpa, yulaf, mısır, çavdar, vs.)
Ekmek
Makarna
Mısır gevreği
Nişastalı Kompleks Karbonhidratları da suni ve doğal olarak ikiye ayırabiliriz. Doğadaki halleriyle tükettiğimiz patates, pirinç, baklagiller gibi gıdalar Doğal Nişastalı Kompleks Karbonhidratlar olarak kabul edilirken, uzun işlemlerden geçerek elde edilen ekmek, makarna gibi gıdalar ise Suni Nişastalı Kompleks Karbonhidratlar olarak sınıflandırılır.
Domates
Salatalık
Marul
Havuç
Yeşil/kırmızı biber
Soğan
Brokoli
Ispanak
Kabak
Lahana
Bezelye
Bamya
Mantar, vs.
Fiber bir bitkideki sindirilemeyen kısımdır. Bu sebeple sindirim sistemimizden hazmedilmeden çıkar. Sindirimi kolaylaştırması, bağırsak hastalıklarını ve özellikle kalın bağırsak kanserini önlemesinden dolayı fiberli kompleks karbonhidratları daha çok tüketmeliyiz.