Kefir nedir? Kefirle yapılan tarifler nelerdir?
Kefir, Kuzey Kafkasya kökenli probiyotik bir süt ürünüdür. Kafkasyalıların uzun ve sağlıklı yaşam sırrı olarak bilinir. Hastalıklara şifa olması sebebiyle de "peygamber darısı'' ismiyle nitelendirilmiştir. Kafkaslarda yüzyıllardır içilen ve mucizevi etkileri ile ülkemizde de popüler hale gelen kefir hakkında bilgileri ve kefirle yapabileceğiniz tarifleri derledik.
Giriş Tarihi: 15.11.2019
13:45
Güncelleme Tarihi: 15.11.2019
17:03
Sütte bulunan tüm besin öğelerini içeren kefir, inek, koyun ve keçi sütünden elde edilen fermente bir içecektir. Bağışıklık sistemini güçlendiren, yiyeceklerin hazmını kolaylaştıran, bağırsak çeperini zararlı maddelerden koruyan ve ishali önleyen kefir, günlük beslenme içinde süt ve yoğurt yerine de kullanılabilir. Yapılan pek çok araştırma, kefirin uzun ve sağlıklı yaşamın anahtarı olduğunu ortaya koymaktadır. Hazır olarak alabileceğiniz gibi kefiri evde kendiniz de üretebilirsiniz.
Kefir , kıvamlı ve hafif ekşi tada sahip bir süt ürünü. Özüne bakıldığında fermente süt olduğu öğrenilen kefirin kökeni aslında oldukça geriye, Kafkas Dağları topluluklarına dayanır. İnek, koyun ya da keçi sütünden hazırlanabilen bu içecek, meşhur tadını fermantasyon sürecinden alır. Kefirin sürekli duyduğumuz faydalarının nedeni; iyi olarak adlandırılan, sindirime yardımcı dost bakterileri içermesinden gelir. Ayrıca vitamin ve mineral bakımından da oldukça zengindir.
Kefir, sindirim sistemine yönelik yaşanan hazımsızlık veya kabız gibi rahatsızlıklara iyi gelir. Mide ülserine neden olan bakterilerin yok edilmesine yardımcı olur. Bağışıklık sistemini güçlendiren kefirin içerisinde bulunan yüksek kalsiyum ve magnezyum kemik sağlığını korur ve oluşabilecek kemik kaybını engeller.
Kefir, doğal antibiyotik olarak bilinir. Vücuda herhangi bir yan etkisi olmayan bu süt ürününü, pankreas ve gastrit gibi mide sorunları yaşayanların tüketmesi önerilir.
KİLO VERMEYE YARDIMCI OLUR
Diyet yapanların da tüketmesi gereken besinlerden olan kefir, kilo vermeye yardımcıdır. Tok tutma etkisi ve besleyiciliğiyle sağlıklı diyetin yardımcısı haline gelmiştir. Ayrıca kan şekerini düzenler, tansiyonu düşürür.