Kişilik bozukluğu belirtileri nelerdir? Kişilik bozukluğu ne demek?
Kişilik bozukluğu kişinin yaşam içindeki işlevselliğinde belirgin bozulmalara yol açar. Bireyin duygusal, sosyal ve iş ilişkilerinde yoğun tekrarlayıcı çatışmalara sebebiyet verir. Peki, kişilik bozukluğu nedir? Kişilik bozukluğu belirtileri nelerdir? Şizoid kişilik bozukluğu nedir? Kişilik bozukluğu türleri nelerdir? Paranoid kişilik bozukluğu ne demek? Obsesif kişilik bozukluğu belirtileri nedir?
Giriş Tarihi: 18.02.2020
13:18
Güncelleme Tarihi: 18.02.2020
13:50
Narsisistik Kişilik Bozukluğu
Narsistik kişilik bozukluğu bulunan kişiler, başkasının düşüncelerine ve isteklerine ilgisiz kalan kişilerdir. Kendini beğenmiş, başkalarının yaşattıklarına ve yaşadıklarına duyarsız kalan, sürekli olarak kendini ön plana çıkarmak isteyen kişiler narsistik olarak adlandırılır. Bu kişiler kendilerini başkalarının yerine koymaz, başkalarını anlamazlar.
Narsistik kişilik bozukluğu tanı özellikleri nedir?
Kişilerde bulunan narsistik özellikler, artistik, dramatik, dramatik veya atletik başarılar şeklinde tanımlanabilir. Bu kişiler kendileriyle meşgul gibi görünseler bile, kendilerini değersiz, yüzeysel ve aşağılık derecede hissetme eğilimi içindedirler. Başkalarının eleştirilerine gelemezler. Karşısındakileri kendi istekleri ve amaçları için kullanmayı severler. Güç ve sevgide doyumsuz, kendilerini eşi bulunmaz biri olarak görme özellikleri vardır. Kimseyle empati kuramazlar. Karşısındakilerden onay ve ilgi beklerler. Beklentileri karşılanmadığında benlik saygıları sarsılır, kırgınlık ve çökkünlük yaşarlar. Kendilerine ilgi göstermeyen, saygı duymayan herkesi küçümserler. Hayallerini abartmaya, kendilerini haklı çıkartmaya, başkalarını kandırmaya çabalarlar.
Kişilik bozukluklarının toplumda yaygınlığı %10-13 arasında değişmektedir.
Paranoid Kişilik Bozukluğu
Paranoid bozukluk; saçma olmayan bir kurguyla ve iyi düzenlenmiş bir düşünce biçimiyle her şeyden şüphelenmektirdir. Birey bu aşamada ailesinden, eşinden, arkadaşlarından, sosyal çevresinin tamamından şüphelenebilir.
Belirtileri nelerdir?
* Kısa sürede psikoterapilerden uzaklaşabilirler; çevrelerine, eşlerine, çocuklarına güven duyma konusunda problem yaşarlar.
*Olaylara şüpheci yaklaştıkları için sürekli huzursuzluk içindedirler.
*Kendilerine yapılan en ufak şeyde o kişiye düşman olabilirler.
*Aşırı duyarlıdır ve öfkelidirler.
Paranoya tedavi edilmezse ne olur?
Bu kişilik bozukluğuna sahip kişiler şiddete olan eğilimleri göz ardı edilmemeli ve mutlaka tedbirler alınmalıdır. Bu kişiler yer yüzündeki her olayı kendilerine göre yorumlarlar, evrenin merkezi olarak kendilerini gördükleri için herkesin kendileri hakkında olumsuz şeyler düşündüğünü sanarlar.
Beynimizde reddedildiğimizde aktive olan kısımlarla, gerçek bir fiziksel acı yaşadığımız durumlarda aktive olan kısımlar aynıdır.
Sınırda Kişilik Bozukluğu
Diğer adıyla Borderline, genç erişkinlik döneminde başlayan, kişilerle olan ilişkilerde, kendilik algısında ve duygulanımda tutarsızlıklar ve ani dürtüsel davranışlarla karakterize bir durumdur. Öncelikle kendisine ilişkin algıları değişkenlik gösterir. Kendisini güzel, başarılı biri gibi hissederken birden değişkenlik göstererek kendisini çok önemsiz biri olarak algılayabilir. Bu değişkenlik insanları algılamasına da yansır.
Belirtileri nelerdir? *Kendine zarar verme olasılığı fazla olan, iki ya da daha çok durumda sonunu düşünmeden, aniden yapılan eylemler (aniden çok para harcama, madde kullanımı, hızlı ve tehlikeli araç kullanma, birden aşırı yemek yeme.) Yineleyen bir şekilde intihar girişimleri, intihar tehditleri, kendi kendine zarar verme. *Duygu durumunda aşırı tepkililiğe bağlı olarak sürekli duygusal değişkenlik hali (saatler içinde değişen sürelerde birbirini izleyen öfkelilik, üzüntü, kaygı, sevinç dönemleri). *Kişinin kendisini sürekli olarak boşlukta hissetmesi. *Öfkeye hakim olamama (sık sık kavgalara karışma, yüksek sesle hakaret, çığlık atma).