Kitap okumanın beynimize etkileri
Kitap okumak insan yaşamının her alanında bireyi olumlu manada etkileyen bir eylemdir. Kitap okumak bilgi birikimimizi geliştirirken diğer bir yandan zihin sağlığımıza da önemli katkılarda bulunur. Bu yüzden her gün, az da olsa kitap okumayı alışkanlık haline getirmeliyiz. Peki, kitap okumanın beynimize etkileri neler? İşte, sizler için kitap okumanın zihin sağlığımıza katkıları...
Önceki Resimler için Tıklayınız
◻ 2009 yılında bir araştırma yapılmış, 30 dakikalık okumanın kan basıncını, kalp atış hızını ve psikolojik sıkıntı duygularını olumlu manada çok etkilediği gözlemlenmiş.
◻ İngiltere'de Sussex Üniversitesi'nde stres seviyesini en çok düşüren eylem araştırılmış, altı dakika kitap okumanın stres seviyesini %68'e kadar düşürdüğü ve bu kısa sürenin bir antidepresana denk olduğu tespit edilmiştir.
◻ Kitap okumanın beyin için beş önemli faydası var. Evvela okumak, beyindeki nöron bağlantılarını, hafızayı ve konsantrasyonu güçlendiriyor. Okumak stres seviyesini azaltırken yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi de önlüyor.
◻ Aynı zamanda okuma eylemi, bireyin hayat kalitesini artırdığından topluma, daha uzun ve sağlık bir yaşam imkanı sunuyor. Bu maddelere detaylı bir şekilde değineceğiz.
◻ New York'ta bir klinik psikolog olarak çalışan Sabrina Romanoff, okumanın beyinde nörojenez olarak bilinen bir süreç olan nöronları ürettiği biliniyor. Bunlar beynin farklı kısımlarından mesaj gönderen ve bilgi aktaran hücrelerdir.
◻ Psikolog Romanoff'a göre, anlatılanları özümlemek için düşünme, değerlendirme ve çaba gerektiren materyalleri okumak, beyninizde yeni nöronların oluşmasına yol açmaktadır.
◻ Yapılan bir diğer araştırmaya göre kitap okuyanların hafızası ve konsantrasyonu daha fazla güçlü olduğu görülmüş. Bunun yanında kitap okuyanların, kitap okumayanlara nazaran daha az hafıza kaybı yaşadığı belirlenmiş.
◻ Okumak, demans riskini düşürmektedir. 2018 senesinde yapılan geniş bir araştırmaya göre, beş yıl boyunca 65 yaş ve üzeri insanları izlenmiş. İleri yaşlarda okuma gibi entelektüel etkinliklere katılımın demans riskini azalttığı bulunmuş.
Ahlak ve Davranış Tarzları Nefislerdeki Ahlaki Hastalıkların Tedavisi
◻ Yapılan araştırmalar, kitap okuyan bireylerin başkalarının duygularını ve inançlarını anlama konusunda yüksek bir yetenek geliştirdiğini göstermiş. İşte bu yeteneğe de "zihin teorisi" denmekte.
◻ Yine yapılan araştırmalara göre okuma eyleminde edebi eserlerden ziyade, uzun vadeli kurgu okuyucularının daha iyi gelişmiş bir zihin teorisine sahip olma eğilimindedir..