Kurban Bayramı tatilinde gezilecek yerler
Bayram'da İstanbul'da nereler gezilir, gezilecek yakın yerler nerelerdir? Kadim medeniyetlere ev sahipliği yapan İstanbul, bir tarih şeridinde yol alıyor gibi her sokağında caddesinde bir iz bırakarak bizleri hep hayret ufkunda seyre çıkarır. Her sokağında, caddesinde bir iz bırakır. İşte bayramı İstanbul'da geçirecekler için seyahat rotası hazırladık.
Giriş Tarihi: 05.08.2019
16:57
Güncelleme Tarihi: 11.08.2019
12:34
İstanbul'un Prens Adaları diye bilinen Marmara Denizi'ndeki kente yakın adalar topluluğu içindeki Kınalıada, şehre en yakın olanıdır. Çınar, Manastır ve Teşvikiye olmak üzere üç tepeli bir kara parçasıdır. Eski adı Proti olan adanın coğrafi yapısı kayalıktır. İsmi adadaki demir ve bakırın renklediği kızıl topraktan gelir.
Bizans döneminde siyasi sürgünler Kınalıada'ya getirilirdi. Adaya sürülmüş en önemli kişi, Romen Diyojen'dir. Adada iki tarihi yapı bulunur. Bunlardan biri adaya ilk yerleşen Ermeniler için 1857 yılında inşa edilen Surp Krikor Lusavoriç'tir. Manastır tepesi olarak bilinen tepede de Rum Ortodokslara ait Hristos Manastırı yer alır. Kınalıada Camii ise 1963 yılında ibadete açıldı.
Kınalıada'ya düzenli vapur seferleri 1981 yılında yapılmaya başlandı.
Kınalıada'ya nasıl gidilir?
Kabataş: Şehir Hatları Kadıköy'e uğrarsa 50, uğramazsa 40 dakikada Büyükada'ya ulaşılıyor.
Bostancı Bostancı'daki motorlarla 35 dakikaya, Şehir Hatları ise 1 saatte Kınalıada'ya ulaşılıyor.
Kadıköy: Kadıköy'deki motorlarla 20 dakikaya, Şehir Hatları Vapurlarıyla 30 dakikaya ulaşabilirsiniz.
Eminönü: Eminönün'deki motorlarla 50 dakikada Kınalıadaya ulaşabilirsiniz.
Bizans döneminde adanın ismi bakır anlamına gelen Halki olarak da bilinir. Dört tepeden oluşan Heybeliada, Büyükada'dan sonra en büyük ve en yeşil olanıdır. Adanın en yüksek tepesi olan Değirmendere 136 metredir. Adadaki tek Bizans kilisesi Kamariotissa'dır. Kıyıda Aya Yorgi Kilisesi, Çam limanı olarak bilinen adanın batı ucunda da Terk-i Dünya kilisesi bulunur. Sahilde vapur iskelesinin sağında çarşı ve kahveler yer alır. Kuzey Sahilinde Hidiv ailesinden Abbas Hilmi Paşa'nın konağı vardır. Hüseyin Rahmi Gürpınar uzun dönem bu binada yaşamış ve önemli eserlerini de burada yazmıştı.