Liderlik ve yöneticilik arasındaki farklar nelerdir?
Günümüzde her yönetici lidermiş gibi algılanır oysa liderlik ve yöneticilik arasında ayırt edici özellikler bulunur. Yönetici, insanları etkileme gücünü resmi yollarla elde ederken lider insanlarla kurduğu sosyal etkileşim ile bu durumu sağlayan kişidir. Lider, bir grubu yönetmek için resmi olarak atanabileceği gibi gayriresmi olarak da ortaya çıkabilir. Yönetici ise yalnız resmi yollarla atanan kişidir. Peki, lider ve yönetici arasındaki farklar nedir?
Önceki Resimler için Tıklayınız
YÖNETİCİLİK
◼ Yönetici, özel veya kamu kurumlarında iş faaliyetlerini yöneten, görev dağılımını yapan kişidir. Şirket veya organizasyonun amaçlarını gerçekleştirmeyi hedeflerken doğru takım arkadaşlarını kuran, şirket yönetiminden sorumlu idari kişidir.
◼ Sorumlu olduğu bölgenin işleyişini düzenlemekle görevli olan yönetici, sistemin en iyi şekilde ilerlemesi için elindeki kaynakları kullanır. Yöneticilerin, takım arkadaşlarıyla iyi iletişimlerinin olması ve çalışanların fikirlerini ciddiye almaları önemlidir. İyi bir yönetici, planlama, organizasyon, rehberlik gibi konularda yeterli donanıma sahip olmalı, tutarlı ve örnek davranış sergilemelidir.
YÖNETİCİLİK ÇEŞİTLERİ
◼ Bir idare biçimi olan yöneticilik ise kendisi arasında ilk kademe, orta kademe ve yüksek kademe olmak üzere üç ayrı yöneticili sınıfına ayrılır.
◾ İlk kademe yöneticiler, birkaç kişilik insan gruplarını yöneten ve güncel işleri yapanlar, orta kademe yöneticiler, yüksek yöneticilerin saptadığı amaçları gerçekleştirmek için grubu yönetirler.
◾ Yüksek yöneticiler ise amaç saptayan, yönetimin ilke ve standartlarını koyan, stratejik planlamanın yanında örgütlerinin genel yönetimini yapan kişilerdir.
LİDERLİK VE YÖNETİCİLİK ARASINDAKİ FARK
◾ Etkilemede; kişilik farklılıkları, hedefe yönelik tavırlar sergileme, iş anlayışları, kendilik bilinci ve başkalarıyla ilişkiler önemli parametrelerdir. Gelin bu kavramları yakından tanıyalım.
Kişilik farklılıkları
◾ Yöneticilikte kararlılık ve sıkı çalışma gerekli iken, liderlikte gizemli bir yapıya sahip olma durumu vardır.
Hedefe yönelik tavırlar sergileme
◾ Yöneticiler, büyük ölçüde grubun kültüründen etkilenen, tepkici davranış kalıbı göstermeye meyilli iken liderler, tepki vermekten öte, fikir oluşturan kişilerdir.
İş anlayışları
◾ Yöneticiler, strateji oluşturmada ve karar almada, görüşmeler yapmanın yanında ödül ve ceza gibi baskı araçlarını da kullanırlar. Liderler ise takipçilerini heyecanlandıracak fikirler ortaya atan, gerçekleştiren ve bu süreçte risk alabilen özelliğe sahiptirler.
Kendilik bilinci
◾ Yöneticinin kendini değerli hissetmesi, kurumdaki görev ve sorumluluğuna bağlıdır. Lider, kendisini çevresinden ayrı hisseden, sürekli değişim fırsatlarını araştırmaya odaklı kişi özelliği gösterir.
Başkalarıyla ilişkiler
◾ Yönetici, birlikte çalıştığı insanlara düşük düzeyde duygusal bağlılık gösterir ve olayların sonucuna odaklıdır. Lider ise daha çok fikirlerle ilgilidir, insan ilişkileri çoğunlukla organize edilmemiş, duygusal ve hararetlidir.
LİDERLİK VE YÖNETİCİLİK ARASINDA FARKLAR NELERDİR?
1. Yöneticilik, insanlardan istediğiniz şeyleri onlara yaptırabilmeyi sağlama becerisidir. Liderlik, insanlardan istediğiniz şeyleri onların da istemelerini sağlayarak yaptırabilme sanatıdır.
2. Yöneticilik, organizasyonun amaçlarını gerçekleştirebilmede sonuç odaklılık bağlamında insanları etkilemektir. Liderlik, çalışanların organizasyonun amaçları doğrultusunda davranmalarını sağlayandır.
3. Liderler risk alırken yöneticiler riski kontrol ederler.