Meteoroloji nedir, ne işe yarar? Meteoroloji ile ilgili terimler...
Atmosferi ve atmosferde meydana gelen olayları, hava hareketlerini, iklimleri inceleyen bilim dalı meteoroloji; bu hava olaylarının canlılar ve dünya açısından doğuracağı sonuçları da araştırır. Atmosferin özellikle alt katmanlarında meydana gelen hava olaylarının oluşumunu ve değişimini nedenleriyle inceleyen ve kısa dönemli tahminler yapmayı amaçlayan meteoroloji ile ilgili bilinmesi gereken terimleri derledik.
Giriş Tarihi: 07.02.2020
09:04
Güncelleme Tarihi: 07.02.2020
09:30
METEOROLOJİ NEDİR, NE İŞE YARAR?
Meteoroloji; kısaca atmosfer bilimidir. Yunanca "meteoron" kelimesinden adını almıştır ve gökyüzünde olan olaylar anlamına gelmektedir. Eski Yunanlılar bulutları, rüzgarları ve yağmuru anlamak ve birbirleriyle ilişkilerini tespit etmek için rasat yapmışlardır.
Meteoroloji , atmosferde meydana gelen hava olaylarının oluşumunu, gelişimini ve değişimini nedenleri ile inceler. Hava olaylarının canlılar ve dünya açısından doğuracağı sonuçları araştırır. Atmosferin özellikle alt katmanlarında meydana gelen hava olaylarında kısa dönemli tahminler yapmayı amaçlar. Matematik, coğrafya, istatistik ve fizikten yararlanır.
Günümüzde meteorolojik hizmetler, tamamen bilimsel yöntemlerle ve uluslararası iş birliği içerisinde yürütülür. Bugün dünyada, 24 saat sürekli çalışan on bin civarında kara istasyonu, açık denizlerde görev yapan altı binden fazla gözlem gemisi ve yüksek hava sondajları yapan binden fazla meteoroloji istasyonu vardır.
İşte meteoroloji ile ilgili terimler...
DÜNYADA NADİR GÖRÜLEN 10 DOĞA OLAYINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN
Görülebilen alanda bulut veya bulut benzeri herhangi bir şeyin olmadığı durumda oluşan türbülansa verilen isim. Çoğunlukla jet-stream alanlarında yani üst troposfer ile aşağı stratosferde görülür. Dağ yakınları ve kapalı alçak merkezlerde rüzgâr şiri olması durumlarında da açık hava türbülansı görmek mümkündür.
Açık bir gökyüzünden veya bulut varsa da görülebilecek kadar ince bulutlu bir gökyüzünden yere düşen yağmur. Kuvvetli dikine aşağı hareketlerin bulunduğu bir havada daha önce üzerimizden geçen bir yağmur bulutu tarafından bırakılan yağış açık bir havada yere kadar -eğer buharlaşmazsa- ulaşır.
KUR'AN'DA GEÇEN KIYAMET ALAMETLERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
Havanın hareketi (rüzgâr) sonucunda, atmosfer içindeki herhangi bir özelliğin yatay taşınımı. Örneğin; sıcaklık ve nem adveksiyonu gibi. En basit anlatımıyla, yatay olarak ısının bir bölgeden bir bölgeye taşınmasıdır.
Sistemde çevreyle herhangi bir ısı alışverişi olmadan gerçekleşen termodinamik değişikliklerdir. Atmosferde, sıcaklıkta adyabatik değişmeler, atmosferik basıncın artması ve azalmasına bağlı olarak genleşme ve büzülme sonucu gerçekleşir. Atmosferde bir hava parselinin yükseltilmesi ve alçaltılması buna bir örnektir.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE DÜNYADAKİ EN BÜYÜK UÇAK KAZALARINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN