Mimari terimler sözlüğü
Mimarlık, hayatımızın her alanını etkileyen, çeşitli disiplinlerle de birlikte ilerleyen bir bilim dalıdır. Günlük yaşantımızda hemen her yerde sık sık duyduğumuz fakat anlamlarını bilmediğimiz mimari terimleri tanımaya ne dersiniz?
Önceki Resimler için Tıklayınız
🔹 Kapı, pencere gibi duvar boşluklarının veya iki sütun arasının üzerinde kalan kesimin yüklerini yanlara taşıyan yatay mimari elemanlara lento denir. Taş, metal, betonarme, ahşap gibi çeşitli malzemelerle yapılır. Çelik ve betonarme gibi yapılarda uygulamasında "lento" yerine "kiriş" sözcüğü kullanılır.
🔹 Bir heykel, vazo, yazı veya başka bir nesneyi sergilemek için bir duvarda açılmış girintidir. Duvar içine doğru oyulmuş, çoğunlukla üzeri mukarnas örtülü oyuklara niş denir. Duvarlarda yapılan çeşitli oyuk, hücre ya da göz gibi elemanlardır.
🔹Ölçek, bir yapı ya da nesnenin boyutlarının, diğer yapılarla ilişkisini gösteren bir ölçme sistemidir. Proje çizimlerinde, harita, maket ya da planın küçültme veya büyültme oranını gösterir. Örneğin, 1/100 ölçeğinde çizilmiş bir kat planı, gerçek mekanın 100 kat küçültülmüş halidir.
🔹 Pandantif, bir kubbenin kare planlı yapının üzerine oturmasını sağlayan bir mimari geçiş elemanıdır. Kubbeyi taşıyan kemerler ile kubbe arasında kalan, köşelerdeki boşlukları dolduran, küresel üçgenlerdir.
🔹 Parapet, yapıların çatı, teras, balkon gibi bölümlerinde yalıtım ve güvenlik amacıyla yapılan koruyucu duvardır. Köprü gibi yerlerde de korkuluk duvarı olarak adlandırılabilir. Çoğu zaman küpeşte, korkuluk ve pencere eteği gibi kelimelerle karıştırılır fakat mimaride uygulaması farklıdır. Halk arasında çelen olarak da bilinir.
Dünyadaki ilk gıda standardı: Kanunname-i İhtisab-ı Bursa