Öksürüğü kesen 10 bitki
Kış ayları, hastalıkların en çok tetiklendiği dönemdir. Bu mevsimde vücudumuzu soğuk algınlığı ve öksürük gibi rahatsızlıklardan korumak için birtakım bitki çayları tüketiriz. Peki, öksürüğe hangi bitkiler iyi gelir? Hangi bitki çayları öksürüğü önler? İşte, sizler için derlediğimiz öksürüğü kesen 10 bitki...
Önceki Resimler için Tıklayınız
🔸 Yemeklerin vazgeçilmez baharatı olan kekik bitkisinin birçok tıbbi faydası bulunmaktadır. Yüzyıllar boyunca geleneksel tedaviler de kullanılan bu bitki, öksürük ve boğaz ağrıları gibi rahatsızlıklarda oldukça etkilidir.
🔸 Kekik çayı, muhakkak "dağ kekiğinden" yapılmalıdır.
Nasıl tüketilmeli?
➡ Sıcak suyun üstüne birkaç yaprak kekik eklenerek çay elde edilir. Demlendikten sonra ise afiyetle tüketilebilir.
🔸 Nanenin kurusu yemeklerde kullanılırken yaşı tıbbi tedavilerde kullanılmaktadır. Antimikrobiyal özelliği sayesinde soğuk algınlığı, öksürük ve mide rahatsızlıkları gibi sorunlara ilaçtır.
🔸 İçerisinde bulunan mentol, boğazı yumuşatır. Öksürük ve boğazda hissedilen rahatsızlık hissini giderir. Sonucunda ise boğazdaki öksürmeyi tetikleyen etkenleri ortadan kaldırdığından ferahlık verir.
Nasıl tüketilmeli?
➡ Taze nane yaprakları iyice yıkanır ve ardından kaynamış suya bırakılır. 15 dakika demlendikten sonra süzülür. İsteğe göre limon ve bal eklenebilir.
Antimikrobiyal ne demek?
Mikroorganizmaları öldüren veya büyümelerini durduran maddeye denir.
🔸 Antioksidan ile bağdaşan bitkilerden biri olan yeşil çay, öksürüğe birebirdir. Vücudumuzu zararlı maddelerden arındırır ve mikropları yok eder.
🔸 Enfeksiyon hastalığına da olumlu manada çok fazla katkısı olan yeşil çay, öksürükleri yok etmek için oldukça etkili bir yöntemdir.
↪ Demlenen yeşil çaya eklenen kakule bitkisi de boğaza ferahlık verir.
Nasıl tüketilmeli?
➡ Bir bardak için 1 tatlı kaşığı yeşil çayın üzerine sıcak su eklenir. 3 dakika demlenmeye bırakılan çay sonrasında soğumadan tüketilmelidir.
Antioksidan ne demek?
Antioksidan, yağların oksidasyonunu yavaşlatan maddeye verilen bir isimdir.
🔸 Asya kıtasında oldukça popüler bir bitki olan zencefil, baharat ticareti ile dünyaya tanıtılmıştır. Geleneksel Çin tıbbında binlerce senedir pek çok sağlık sorununa karşı kullanılmıştır.
🔸 Antienflamatuar özelliği sayesinde akciğerlerdeki hava yollarını rahatlatır ve öksürüğe karşı oldukça etkilidir.
Nasıl tüketilmeli?
➡ Zencefilin bitki hali; sıcak suyla demlenir, içine bal ve limon katılarak içilebilir. Aynı zamanda baharat haline doğrudan bal ve limon eklenerek katı olarak da tüketilebilir.
Antienflamatuar ne demek?
Antienflamatuar, inflamasyonu ve ödemi azaltan maddelerin ve tedavilerin geneline verilen bir isimdir.
🔸 Hindistan mutfağından dünyaya tanıtılan bir bitki olan zerdeçal, yüzyıllardır hem baharat hem de tıbbi bir bitki olarak kullanılır.
🔸 Zerdeçalın içerisinde bulunan kurkuminoidler, birçok sağlık sorunlarının tedavisinde oldukça etkilidir. Aynı zamanda antioksidan özellikleri yoğun olan bu bitki, kuru öksürüğü ortadan kaldırır.
Nasıl tüketilmeli?
➡ Zerdeçalı; yemeklere, taze sıkılmış meyve ve sebze sularına ekleyerek tüketebilirsiniz. Çayı ise taze zerdeçal kökünden elde edilir. Zerdeçal incecik kıyılır ardından 2 bardak su eklenerek kaynatılır. Bu aşamalar bittikten sonra çay şeklinde içilebilir.