Osman Hamdi Bey’in ilkleri 🎨
Çağdaş Türk sanatının isimlerinden olan Osman Hamdi Bey, sanat ve arkeoloji alanlarında gerçekleştirdiği ilklerle bir döneme imza attı. Aynı zamanda da maliyeci, ziraatçı ve diplomat özellikleriyle de kabul gördü. İşte Osman Hamdi Bey'in tarihteki ilkleri…
Osman Hamdi Bey resim, arkeoloji, müzecilik, sanat eğitimi gibi kültür-sanat yaşamının farklı alanlarına çeşitli katkılar yaptı. İsmi ile birlikte anılan pek çok alanda "ilk olma"nın adımını attı. Osman Hamdi, Türkiye sınırları içindeki "İlk Türk Müzesi"nin kurucusu oldu. İstanbul Arkeoloji Müzesi'ni kurdu, 29 yıl müdürlüğünü yaptı.
İlk Türk ressamlarındandır. Türk resminde figürlü kompozisyon kullanan ilk ressam olarak tarihe geçmiştir. Resimlerinde dekor olarak tarihi yapıları, aksesuar olarak tarihi eşyaları kullandı. "Kaplumbağa Terbiyecisi" (1906), "Silah Taciri"(1908), ''Arzuhalci'' (1910) en bilinen eserlerindendir.
Osman Hamdi Bey'in Türkiye'nin ilk güzel sanatlar okulu olma özelliği taşıyan Sanayi-i Nefise Mektebi'ne müdür olarak atanması resmi olarak okulun faaliyete geçmesini sağladı. Günümüzde varlığını Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olarak sürdüren Sanayi-i Nefise Mekteb-i Alisi'nin kurucusudur.