Arama

Parkinson hastalığı, belirtileri ve tedavi yöntemleri

Dünyada üzerine araştırmaların yoğunlaştığı hastalıklardan bir tanesi Parkinson'dur. Kademeli olarak ilerleyen bu rahatsızlık, el, kol, çene, yüz gibi uzuvların titremesi gibi belirtilere sahip. Ancak belirtileri hastalığın derecesine ve kişisine göre değişiyor. 11 Nisan tarihi, toplumsal farkındalık ve bilinçlenme yaratmak adına "Dünya Parkinson Hastalığı Günü" olarak belirlendi. Buna göre, Parkinson hastalığı nedir? Parkinson hastalığı kimlerde görülür? Parkinson hastalığı teşhisi ne zaman konur? Parkinson hastalığının tedavi yöntemleri nelerdir? Parkinson hastalığının nedenleri nelerdir? Parkinson hastalığının belirtileri nelerdir? Sizler için derledik…

  • 1
  • 26
PARKİNSON HASTALIĞI NEDİR?
PARKİNSON HASTALIĞI NEDİR?

Parkinson hastalığı ilk kez 1817 yılında İngiliz hekim James Parkinson tarafından, "shaking palsy" (titrek felç) adıyla tanımlandı. Hastalık, yavaş ilerleyici nörodejeneratif (beyin hücrelerinde kayıp ile seyreden) bir beyin hastalığıdır. Normal olarak insan beninde beli bölgelerinde dopamin üreten beyin hücreleri bulunur. Bu hücreler de beynin arka tarafına doğru bıyık şeklinde uzanan siyah pigmentli bölge olan, substabsiya nigra adı verilmiş bölgede yoğunlaşmış halde bulunurlar.

Dopamin de substabsiya nigraile vücut hareketlerini kontrol eden diğer beyin bölgeleri arasında mesajlar ileten bir kimyasaldır. Dopamin, insanların akıcı ve birbiri ile uyumlu hareketler yapmalarını sağlar. Dopamin üreten hücrelerin %60 ila %80'i kayba uğradığında yeterli miktarda dopamin üretilemez ve Parkinson hastalığının motor belirtileri ortaya çıkar.

  • 3
  • 26
PARKİNSON HASTALIĞI KİMLERDE GÖRÜLÜR?
PARKİNSON HASTALIĞI KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Dünyanın her yanında ve her türlü sosyoekonomik koşulda rastlanılan hastalığın görülme sıklığı çeşitli ülkelerde farklıdır. Nadir de olsa ailevi Parkinson hastalığı tanımlanmıştır. Kalıtsal özellikteki Parkinson hastalığı daha çok genç yaşlarda başlar ve tüm Parkinson hastalarının yaklaşık % 5'ini oluşturur.

Günümüzde Parkinson hastalığının, genetik yatkınlık ve çevreden gelen etkiler sonucu ortaya çıkan ve birden çok faktöre bağlı olduğu bir hastalık olduğu kabul edilir. Ancak beslenmenin bu hastalık üzerinde etkisi yoktur. Parkinson hastalığı erkeklerde kadınlara oranla biraz daha sık görülür.

Parkinson hastalığı her hastada farklılık gösterir ve farklı belirtilerle ortaya çıkar. Semptomlar herhangi bir yaşta görülebilir ancak Parkinson'un ortaya çıkma yaşı genellikle 40-75 yaşları arasında, sıklıkla da 60 yaşın üzerindedir. Tüm Parkinson hastalarının sadece % 5 ila 10'unda hastalık başlangıç yaşı 20 ila 40 yaşları arasındadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN