Plastik atıkların çevreye verdiği korkunç zararlar
Hayatımızda yaklaşık 70 yıldır varlığını sürdüren plastiklerin yapımında petrol kullanılması ve doğada uzun süre varlığını devam ettirmesi nedeniyle aslında tüm ekosistem için büyük bir tehlike oluşturuyor. Masum gibi gözüken bu plastikler, tam bir doğa katliamına neden oluyor. İnsanlarda kansere neden olan bu maddeler yüzünden her yıl bir milyar kuş ve çeşitli hayvanlar ölüyor. Ülkemizde çevre duyarlılığın gelişmesi kapsamında ücretli poşet uygulamasına geçildiği bu günlerde sizler için plastiklerin çevreye olan zararını sizler için derledik.
Önceki Resimler için Tıklayınız
Plastik poşetlerin çevreye zararları olduğu kadar insan vücuduna da birçok olumsuz etkisi bulunuyor. Yapılan araştırmalar plastiklerde bulunan Bisfenol A BPA adlı maddenin kalp hastalıklarını arttırdığı ortaya çıktı. Plastik ve köpükten imal edilen bardaklardan uzun süre sıcak sıvı içenlerde kanser sıklığının artabileceği de bilinen gerçekler arasında. Plastik poşetlerde saklanan yiyecekler, çok ciddi kimyasallarla etkileşime geçiyor ve insan hayatına etkisi burada da kendini gösteriyor. 1 cam şişeyi tekrar tekrar kullanmanız, yılda 240'dan fazla plastik şişenin satın alınmasını ve tüketilmesini önler.
En uzak ekosistemlerde bile ağlar, ipler, plastik şişeler, torbalar tüm canlıların hayatını olumsuz etkiliyor. Norveç'in Sotra adasında karaya vuran bir balinayı inceleyen uzmanlar, balinanın midesinden 30 plastik torba ve çok miktarda plastik madde çıkardı. Balinanın muhtemelen plastikleri yiyecek sanarak yuttuğu düşünülüyor. Bu plastikler balinanın sindirim sistemini tıkadığı için hayvan başka bir şey yiyemeden açlıktan öldüğü tespit edildi. Çünkü balinanın midesinde hiçbir yiyecek bulunamadı ve bağırsakları tümüyle besinden mahrum kaldı.
Dünyadaki denizler ve okyanuslar plastik atıklarının istilası altında. Plastik atıkların %80'i kara kaynaklı, geriye kalanı ise yolcu ve balıkçı gemilerinden geliyor. Örneğin balıkçı ağları birbirlerine takılıp karıştığı zaman genelde denizin dibinde kalıyor. Bu birikime neden olduğu kadar yavru balıkların bile ağların içinde mahkûm kalıp ölmesine neden oluyor.
Deniz kuşlarının yüzde 60'ı ve deniz kaplumbağalarının tamamı plastik yiyor. Balıklar da denizdeki atık plastiği yiyecek sanıyor. Her yıl en az 1 milyon deniz kuşu, 100.000 deniz memelisi ve deniz kaplumbağası, plastik kirliliği sebebiyle ölüyor.