Arama

Radyasyon hangi organı nasıl etkiliyor?

Dünyanın oluşumundan bu yana tüm canlılar iyonlaştırıcı radyasyon ile iç içe yaşıyor. Peki, radyasyon hangi organı nasıl etkiliyor? Radyasyon neden tehlikeli? Radyasyondan kaçınmak mümkün mü?

  • 1
  • 11
NÜKLEER RADYASYON NEDEN TEHLİKELİ?
NÜKLEER RADYASYON NEDEN TEHLİKELİ?

Radyasyon insan sağlığı açısından en zararlı şeylerden biridir. Çünkü vücudumuzdaki molekülleri hızlıca parçalar. Hücrelerimizdeki DNA molekülleri parçalandığında ise kanser olma riskiyle karşı karşıya kalırız. Radyasyona maruz kalma durumu genetik mutasyonlar, doğum sakatlıkları, kanser, lösemi, bağışıklık ve kardiyovasküler sistemlerinde düzensizliklerle bağlantılıdır.

  • 2
  • 11
RADYASYONUN KAYNAKLARI NELERDİR?
RADYASYONUN KAYNAKLARI NELERDİR?

Radyasyon üreten birçok kaynak vardır. Bunlardan televizyon gibi elektronik cihazlar, X-ışını üreten tıbbi ve endüstriyel röntgen cihazları en sık karşılaşılanlardır. En önemli bir başka radyasyon kaynağı da nükleer reaksiyonlardır. Nükleer denemelerde (atom ve hidrojen bombaları) reaksiyon sonucu oluşan ürünler radyoaktif olduklarından reaksiyonları dursa da radyasyonları uzun yıllar boyunca devam eder.

  • 3
  • 11
RADYASYONDAN KAÇINMAK MÜMKÜN MÜ?
RADYASYONDAN KAÇINMAK MÜMKÜN MÜ?

Diğer bir radyasyon kaynağı ise uzaydır. Güneş ve yıldızların enerjisi nükleer reaksiyonlardan kaynaklanır. Dünyamıza uzaydan ısı ve ışık ile birlikte nükleer radyasyon da gelir. Dünyaya gelen bu tür ışınlara kozmik radyasyon denir. Atmosferdeki ozon tabakası tarafından bu radyasyonun çoğu soğurulsa da az bir kısmı yeryüzüne ulaşır.

Kısacası radyasyondan kaçınmak mümkün değildir. Radyasyon denince ilk akla gelen X ve Gama ışınlarıdır. Her iki ışınında enerjisi çok yüksektir. Bu yüzden bu ışınların maddelere nüfuz etme özellikleri oldukça fazladır.

  • 4
  • 11
RADYASYON HÜCRELERE NELER YAPIYOR?
RADYASYON HÜCRELERE NELER YAPIYOR?

Uzayda saniyede yaklaşık 300.000 kilometre gibi çok yüksek hızlarla hareket eden bu ışınlar kolaylıkla insan vücuduna nüfuz edebilir ve vücudu oluşturan biyolojik hücrelere hasar verebilirler. Ayrıca bu ışınların, hücrelerin kimyasal yapılarını değiştirmeleri de mümkündür.

Özellikle elektrik yüklü ışınlar saniyenin binde biri gibi çok kısa süre içinde hücre moleküllerini parçalayıp iyonlarına ayrıştırabilirler. Bununla birlikte, etrafta bulunan diğer hücreleri de fizyolojik görevlerini yapamaz duruma getirebilirler. Bütün bunların sonucunda ise radyasyona maruz kalan bir hücre ya ölür veya işlevini yitirir.

Aslında az sayıda hücrenin ölmesi önemli değildir. Çünkü normal yaşamda yıpranan hücrelerin ölümü ve yerlerine yenilerin doğması doğaldır. Ancak yüksek radyasyon sonucu çok sayıda hücrenin aniden ölmesi veya normal çalışmasının bozulması canlının sağlığını önemli ölçüde etkileyecek bir olaydır.

  • 5
  • 11
RADYASYONA MARUZ KALINCA VÜCUDUMUZA NELER OLUYOR?
RADYASYONA MARUZ KALINCA VÜCUDUMUZA NELER OLUYOR?

Bir insan vücudunun kısa bir süre belirli bir radyasyon dozuna maruz kalması sonucu görülebilecek rahatsızlıklar ise kişiden kişiye değişebilir. Ancak, bu rahatsızlıkların genel özellikleri şu şekilde özetlenebilir:

50 ram gözlenebilir bir biyolojik etki meydana getiren en küçük radyasyon dozudur. Bu doz kandaki akyuvar sayısında geçici bir değişiklik meydana getirir.

100 - 200 ram arasında radyasyona maruz kalan bir insanda 3 saat içerisinde kusma ile birlikte yorgunluk ve iştahsızlık görülür. Bu tür hastalarda birkaç hafta içinde iyileşme gözlenir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN