Sedimantasyon nedir? Sedimantasyon yüksekliğinin zararları
Sedimantasyon, kırmızı kan hücrelerinin ne kadar sürede dibe çöktüğünü inceleyen bir testtir. Sedimantasyon testi, vücuttaki hastalıkların tespiti, yaşanan rahatsızlıkların saptanması ve mevcut tedavinin işe yarayıp yaramadığının anlaşılması için yapılır. Peki, sedimantasyon nedir? Sedimantasyon yüksekliğinin zararları nelerdir? Sedimantasyon yüksekliği neden olur? Sedimantasyon yüksekliği nasıl düşürülür? Sedimantasyon referans değeri…
Önceki Resimler için Tıklayınız
Sedimantasyon testi, tek başına bir sonuç ifade etmez. Vücutta iltihaplı hastalığın varlığının tespiti ve bu hastalığa karşı verilen tedaviye karşı vücuttan alınan tepkinin izlenmesi için yapılır.
Lupus, sedef, ailevi akdeniz ateşli hastalığı, ankilozan spondilit, çölyak ve multiple skleroz gibi otoimmün hastalıklar; romatoid artrit, sinüzit, astım ve tüberküloz gibi iltihaplı hastalıklar ve akciğer kanseri gibi bazı kanser türlerinin varlığında sedimantasyon hızı yükselir.
Akut ve kronik olarak gelişebilen bu duruma ek olarak kullanılan östrojen, testosteron, androjen içerikli ilaçlar, kortizon, doğum kontrol ilaçları ve bazı hipertansiyon ilaçları sedimantasyon yüksekliğine yol açar.
Sedimantasyon testinin sonucunda sedimantasyon yüksekliğini düşürmenin bazı yöntemleri vardır. Günlük fiziksel aktivitenin arttırılması, düzenli beslenme ve uyku bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayarak var olan hastalıkların iyileşmesi sağlar. Böylece sedimantasyon değerinin düşmesine yardımcı olur.
Sedimantasyon düşüklüğü çok büyük oranda bir sağlık problemi belirtisi olarak görülmez ve genellikle vücutta iltihaplı bir hastalığın aktifliğinin bitmek üzere olduğunun göstergesidir. Sağlıklı kişilerde görülen sedimantasyon düşüklüğü, ender vakalarda hastalık belirtisi olarak değerlendirilir.
Orak hücreli anemi, hemoglobinopatiler, anizositoz ve diyabet gibi kan yoğunluğunu arttıran hastalıklar ve bazı dolaşım bozuklukları, sedimantasyonun düşmesine yol açabilir. Ancak lösemi ve polisitemia rubra gibi hastalıkların varlığında, sahte sedimantasyon düşüklüğü de görülebilir. Antipsikotik ilaçlar ve kortizon kullanımı da sedimantasyon oranında düşüklüğe yol açabilir. Çoğunlukla eklem ağrıları, hâlsizlik, yorgunluk, iştah ve kilo kaybı, baş dönmesi, baş ağrısı gibi semptomlarla karakterizedir. Sedimantasyon düşüklüğü tedavisi ise, altta yatan odak rahatsızlığın tedavi edilmesiyle geçer.
Sedimantasyon değerini etkileyen bazı faktörler bulunur. Alyuvarların çökme hızını etkileyen bazı hastalıklar veya durumlar, sedimantasyon değerini doğrudan etkileyen faktörlerdir.
Anemi (kansızlık; sedimantasyon hızı hafif yükselir)
Gebelik (sedimantasyon hızı hafif artar)
Menstrual peryot (adet kanaması döneminde hafif artar)
İlaçlar (Bazı ilaçlar sedim hızını artırabilir).
Halsizliği gideren besinler nelerdir? Enerji veren yiyecekler… 🍉🍋🍒