Ses kısıklığı nasıl geçer? Ses kısıklığına ne iyi gelir? 🍋☕🍊
Ses kısıklığı, sesini sık olarak kullanan kişilerde olduğu gibi enfeksiyonların yol açtığı sebeplerle de gerçekleşebiliyor. Ses seviyesindeki anormal değişiklikler olarak tanımlanan ses kısıklığı, hayatta pek çok defa karşılaştığımız sorunlardan biri. Peki, ses kısıklığı nasıl geçer? Ses kısıklığına ne iyi gelir? Ses kısıklığı neden olur? Ses kısıklığı için ne yapmalı? Ses kısıklığı nasıl düzelir? Ses kısıklığı tedavisi nasıldır? Ses kısıklığına karşı hangi önlemler alınır? Ses kısıklığına iyi gelen bitkisel yöntemler nelerdir? Ses kısıklığı hakkında merak edilen soruların cevaplarını derledik. İşte, ses kısıklığı hakkında bilinmeyenler…
Önceki Resimler için Tıklayınız
Genelde gıcıklanmayı önlemek ya da mevcut salgıları temizlemek için boğazımızı temizleme ve öksürme ihtiyacı hissederiz. Ancak, bu hareket ses tellerinin çok şiddetli şekilde birbirlerine çarpmalarına ve tahrişine neden olur.
Tahriş sonucu ses telleri üzerindeki dokulardan salgı oluşumu daha da artar. Boğaz temizleme ihtiyacı hissedildiğinde tercih edilecek en iyi yöntem hızla burnunuzu çekip yutkunmaktır. Bu hareket ses telleri üzerinde biriken ve ses kalitenizi olumsuz etkileyen salgıların uzaklaşmasını sağlar.
Boğazınızı temizleme hareketinden vazgeçemiyorsanız ve bu bir alışkanlık haline gelmişse bunu en sessiz şekilde yapın. Böylece ses tellerine vereceğiniz zararı en aza indirgemiş olursunuz. Boğazdaki rahatsızlık hissini gidermek için esnemek, bir miktar su içmek de yararlı olabilir.
Sürekli ve şiddetli öksürük ses tellerinin tahrişine ve şişmesine neden olur. Genellikle bu tarz öksürük soğuk algınlığı, alerji veya sigara içmeye bağlıdır. Bu tür durumlarda sorunun çözülmesi için altta yatan asıl nedenin tedavi edilmesi ya da ortadan kaldırılması gerekir.
Birçok kişi en alt perdeden konuşarak sesini kalınlaştırır ve sesine otoriter bir hava vermeye çalışır. Bazı insanlar da normalden daha yüksek perdeden konuşurlar. Oysa insanların belli bir ses perde aralığı vardır ve normalde konuşmalarının yüzde 70'ini bu ses aralığında yaparlar.
Belli bir eğitim almadan bu aralığın sınırları dışına çıkmak sesi olumsuz etkiler. Bu nedenle, normalde kullandığınız ses perde aralığının dışına çıkmamaya çalışın; yani ne çok kalın, ne de çok ince sesle konuşmaya çalışmayın.
Fısıldamak da ses telleri için zararlı olabilen bir konuşma şeklidir. Sesinizi korumak amacıyla fısıldayarak da konuşmayın; sesinizin yüksekliği, hemen karşınızda biri oturuyormuşçasına olmalıdır.
Bırakın karşınızdaki kişi sizi duymak için gayret göstersin. Gün içinde belli aralıklarla sesinizi dinlendirmeye de özen gösterin.