Tarihte bilinen ilk özel dedektif Vidocq’un hikayesi
Victor Hugo'nun Sefiller adlı romanının başkahramanı Jean Valjean'ın gerçekte var olduğunu biliyor muydunuz? Peki ayakkabı izlerinin ilk alçı kalıplarını, parmak izi teknolojisini, olay mahallinin korunması, gizli polis takibi gibi soruşturma taktiklerini ilk kimin kullandığını? Vidocq'un hırsızlıktan ilk özel dedektifliğe uzanan hikayesini derledik.
18. yüzyılda Fransa halkının büyük bir bölümünün hayatı, kendileri ve aileleri için bir somun ekmek alabilmekten ibaretti. Güneşte kurutulmuş çeşitli tahıl ürünlerini onların besin kaynağıydı. Bu nedenle güvenlik birimleri bir yandan da bu tahıl pazarının kontrolünü sağlıyordu. Tahıl pazarı, katı kurallara tabiydi. Polisin görevi, unun kalitesini kontrol etmek ve fiyatların artmaması için tahılların üreticiler tarafından saklanmasına engel olmaktı.1775'te, bahar hasatından hemen önce, ülkedeki tüm tahıl stokları tükendi ve ne yazık ki yeni ekinler de henüz hasata hazır değildi. Bunun doğal sonucu olarak ekmek kıtlığı yaşanıyordu. Ana besin kaynağı sadece ekmek olan yaklaşık yarım milyon Parisli çaresizdi ve isyandaydı.
1775 yılının Nisan ayında bir isyan dalgası başladı. Halk, başkentteki Halles adındaki pazarda toplanmış, markette buldukları ve neden yapıldığı belli olmayan kara ekmekleri oraya burada savurarak seslerini duyurmaya çalışıyordu. İsyanlar hükümetin aldığı önlemler, tutuklamalar ve iki isyancının asılması sonucunda kontrol altına alınmıştı. Ancak bu isyanlar Fransız Devrimi'nin de ayak sesleriydi.
Eugene François Vidocq, Victor Hugo'ya 'Sefiller' romanında Jean Valjean kişiliğini; Honore de Balzac'a ilk kez 'Goriot Baba'da sözünü ettiği Vautrin'i ve 'Üç Silahşorlar'ın babası Alexandre Dumas'ya 'Paris Mohikanları' romanında Polis Jackal tiplemesini ilham verdiren kişi olmasının yanı sıra tarihte bilinen ilk özel dedektifitir.
İsyanların meydana geldiği sıralarda, Eugene François Vidocq dünyaya geldi. Nicholas Vidocq, fırıncı olduğu için isyandan nasibini almıştı ancak halkın büyük çoğunluğuna göre iyi durumdaydı. Oğlu Eugene'in de fırıncılığı devam ettireceğini düşünüyordu ancak durum böyle olmadı. Dünyanın ilk özel dedektifi olarak adlandırılan Eugene François Vidocq, özel dedektif olana kadar sorunlu bir hayat sürdürdü.
Vidocq yaramaz, korkusuz ve kurnaz bir çocuktu. Mahallenin çocuklarıyla sürekli kavga ediyordu. On iki yaşındayken babasına yardım etmeye başladı. İşi, babasının yaptığı ekmekleri tüm şehre dağıtmaktı. Ancak bu süre zarfında sık sık eskrim salonlarını ziyaret ettiği öğrenilince ailesi bazı önlemler aldı. Kendi hatıralarında belirttiği üzere gözü her şeyde kalıyordu. Babasının fırınından birkaç somun ekmek çalıyor ve bunları düşük fiyata satıyordu. Bir süre sonra daha da ileri gitti ve bir gece ailesinin gümüş yemek takımlarını çalıp sattı. Vidocq ertesi gün polis tarafından tutuklandı ve hapse atıldı. Polise haber veren babasıydı; oğluna bir ders vermek istiyordu. Vidocq on dört gün hapiste kaldıktan sonra salıverildi ancak bu, Vidocq'un hapis maceralarının sadece başlangıcıydı.