Tedavi amaçlı kullanılan 20 şifalı bitki
Yeryüzünde varlığı bilinen 400 bini aşkın bitkiden 20 bin kadarının, Anadolu'da da bini aşkın bitkinin özel olarak tedavi amacıyla kullanıldığını biliyor muydunuz? Bitkiler, ilk çağlardan beri hastalıkların tedavisinde kullanıldı. Günümüzde kullanılan sentetik ilaçların yan etkisi büyük problem oluşturunca insanlar geleneksel tedaviye geri döndü. Tedavi araçlarından biri olan bitkiler, ilaca benzer bir etki göstererek bedensel fonksiyonları kuvvetlendirir. Sizler için tedavi amaçlı kullanılan 20 şifalı bitkiyi derledik.
Önceki Resimler için Tıklayınız
Ananas guave olarak da adlandırılan kaymak 8 m yüksekliğinde, yaprak dökmeyen, dallanmış bir çalı veya küçük bir ağaçtır. Beyaz çiçekleri olan ağacın meyveleri yumurtamsı, etli, sarımsı yeşildir. Meyvelerin tohumları sarımsıdır.
Anavatanı Güney Amerika olan kaymak ağacı özellikle Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Rusya, Azerbaycan, Gürcistan, Güney Afrika'da birçok çeşidi yetiştirilir. Kısmen gölge ve soğuğa az çok dayanıklıysa da çok rüzgar almayan, güneşli yerleri ve tuzlu toprakları tercih eder.
Kullanılan kısım: Çiçeği ve meyvesi kullanılır. İlkbahar çiçekleri, sonbaharda ise meyvesi kullanılır.
İçerik: Aromatik yağ, flavonoitler, karbonhidratlar, çinko, demir, flor, fosfor, kalsiyum, magnezyum, mangan, potasyum, sodyum, organik asitler, proteinler, sabit yağlar,B1, B2, B3, B5, B9, C, E, K
Tıbbi etkisi: Genel ağrı kesici (analjezik), iltihaplanmayı azaltıcı (antienflamatuvar), Mikroorganizmaların gelişmesini durdurucu (antimikrobiyal), antioksidan
Kullanım şekli ve dozu: Tıbbi etkileri olmakla birlikte doze edilmiş bir tedavi yoktur.
Yemek olarak kullanımı: Ananas - nane lezzetindeki meyveleri çiğ olarak yenir veya meyve suyu, reçel, dondurma, yoğurt ve çeşitli içecek üretiminde kullanılır. Seyrek olmakla beraber çiçekler de aynı şekilde kullanılır.
Diğer kullanımları: Meyveleri kozmetikte cansız olan üst deriyi soymak (peeling) için kullanılır.