Arama

Türkiye'de bulunan 10 büyük nehir

Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye, akarsu bakımından da oldukça zengin bir coğrafyaya sahiptir. Dağların arasından geçip ovaları aşarak denizlerimize ulaşan pek çok nehir bulunur. Sizin için Türkiye'nin görüntüsü ile kendine hayran bırakan en uzun 10 nehrini araştırdık.

ÇORUH NEHRİ

🔹 Kaynağını Mescit Dağları'nın batı yamaçlarından alan Çoruh Nehri, Erzurum'dan geçer. Bayburt, İspir ve Artvin'den ilerleyerek Oltu Suyu ve Yusufeli yakınlarındaki Barhal Deresi'yle birleşir. Kuzeydoğuya yönelen akarsu, Muratlı'yı geçtikten sonra Gürcistan sınırları içerisine girer ve Batum'un güneyinden Karadeniz'e dökülür.

🔹 Uzunluğu 376 kilometre olan nehrin 354 kilometrelik bölümü Türkiye sınırları içerisindedir. Çoruh Nehri'nin en belirgin özelliği geçtiği yatağın oldukça dar ve derin olmasıdır. Ayrıca dünyanın en hızlı akan nehirlerinden biridir. Genellikle ilkbahar aylarında yükselip yaz aylarında azalan su, birçok turizm aktivitesinin de merkezidir. Özellikle rafting ve kano gibi su sporları için oldukça uygundur.

Dünyanın en uzun tünelleri

SAKARYA NEHRİ

🔹 Sakarya Nehri, Kızılırmak ve Fırat nehirlerinden sonra 824 kilometrelik uzunluğu ile Türkiye'nin üçüncü, Kuzeybatı Anadolu'nun ise en büyük akarsuyu olma özelliğine sahiptir.

🔹 Kaynağı Eskişehir olan akarsuyun ismi Yunan mitolojisindeki Sangarius'dan gelir. Adapazarı ovasının kuzey kesiminde Mudurnu Çayı'nı ve Sapanca Gölü'nün fazla suyunu boşaltır, Çark Suyu'nu alarak Karasu'dan Karadeniz'e dökülür.

BÜYÜK İSKENDER

🔹 Afyon'un Dinar İlçesinden doğan nehir, Uşak, Denizli ve Aydın illerinden geçerek Ege Denizi'ne dökülür. Menderes Havzası'nın ana sulama kaynağıdır ve taşıdığı alüvyonlar nedeniyle geçtiği bölgeler en verimli tarım arazilerine sahiptir.

🔹 Uzunluğu 548 kilometre olan Büyük İskender, Türkiye'nin sekizinci Batı Anadolu'nun en büyük nehridir.

Kültürel Mirasın Toplumsal ve Ekonomik Etkileri

MURAT NEHRİ

🔹 Murat Suyu olarak da anılan nehir, Aladağ'dan ve Muratbaşı Dağı'ndan çıkan kolların birleşmesiyle oluşur. 722 kilometrelik su, Doğu Anadolu Bölgesi'nde Fırat Nehri'nin iki kolundan uzun olanıdır. Kaynağı, Van Gölü'nün kuzeyinde, Ağrı ilçesi Diyadin'den başlar.

🔹 Bingöl Dağları'ndaki küçük akarsularla beslenen akarsu Malazgirt, Muş, Bulanık ve Bingöl gibi ova ve dağları aşar ve Elazığ sınırlarına girer. Keban ilçesinin kuzeydoğusunda Karasu ile birleşerek Fırat Nehri'ni oluşturur.

🔹 Nehir, tarih kayıtlarında ilk kez Yeni Asur İmparatorluğu döneminde "Arșania" şeklinde geçer. Bu isim Antik Yunan ve Roma zamanında "Arsanias" şeklinde ifade edilir. Ayrıca beyaz, parlak anlamına gelen "Aratsani" olarak adlandırılır.

  • 10
  • 10

MERİÇ NEHRİ

🔹 Türkiye'de bulunan onuncu büyük akarsu olan Meriç'in kaynağı Bulgaristan'dır. Meriç, "sular kenti" olarak bilinen Edirne'den ülkemize girer. İki kolu bulunan bu nehir, Türkiye'de Ege Denizi'ne, Yunanistan'da ise Saroz Körfezi'ne dökülür. Meriç'in uzunluğu 480 kilometredir.

🔹 Konumu itibari ile oldukça önemli olan Meriç, Yunanistan - Türkiye sınırını belirleyici bir özelliğe sahiptir. Zaman zaman debisi oldukça yükselen akarsu, yerleşim bölgelerine dahi zarar verecek derecededir. Hırçınlığı efsanelere konu olan Meriç, rivayete göre kavuşamayan iki aşığın dillere destan sevdasının bitimine sebep olur.

Rumeli Kavağı Kalesi'nin Hikayesi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN