Arama

Türkiye'de görülmesi gereken 15 antik kent

Ülkemizin her köşesi içerisinde birçok saklı güzellik barındırır. Antik kentler de bunlardan biri... Yurdun dört bir yanında bulunan dünyaca ünlü antik kentler, kültürel zenginliğimize katkı sağlıyor. Türkiye'nin pek çok şehrinde yer alan kentler, yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği noktalar olarak ön plana çıkıyor. "Mutlaka görmeniz gereken yerler" serimize antik kentler ile devam ediyoruz.

  • 11
  • 15
Sagalassos antik kenti
Sagalassos antik kenti

➡ Burdur'un Ağlasun ilçesinde "Aşkların ve imparatorların şehri" olarak bilinen geçmişi Milattan Önce 3000 yılına dayanan ve 2009'da UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne alınan Sagalassos antik kenti, ziyaretçilerini sokaklarında tarihi yolculuğa çıkarıyor.

🔎 Sagalassos, Ağlasun ilçesinin 7 km kuzeyinde ve Akdağ yamaçlarında denizden 1700 metre yüksekliğindedir. Sagalassos, Pisidia bölgesinin Roma imparatorluk döneminin en önemli şehridir.

🔎 Sagalassos, küçük Asya'da belki de terk edildiği günden günümüze kadar en iyi korunagelmiş antik yerleşimlerden biridir.

📍Nasıl gidilir?

Burdur Ağlasun ilçesinin 7 km kuzeyinde Akdağ yamaçlarında yer almaktadır.

  • 12
  • 15
Uzuncaburç Antik Kenti
Uzuncaburç Antik Kenti

➡ Doğu Akdeniz'in önemli turizm merkezlerinden Mersin'deki 2 bin 500 yıllık Uzuncaburç Antik Kenti, tarihle iç içe olmak isteyen misafirlerini bekliyor

🔎 Bizans Dönemi'nin ardından Türkler buraya şehrin sembolü olan yüksek burcun (Hellenistik Kule'nin) ismini vererek "Uzuncaburç" demişlerdir.

🔎 Metrelerce uzunlukta sütunlarıyla İzmir'deki Efes Antik Kenti'ni andıran 2 bin 500 yıllık Uzuncaburç, ziyaretçilerine sütunlu ana caddeyi, tören kapısını, tarihi çeşme binasını, Zeus Tapınağı'nı, üzüm hevenkli sandukasını, şans tapınağını, kuzey kent kapısını, amfi tiyatrosunu, burçlarını, Helenistik anıt mezarlarını ve kiliselerini görme imkanı sunuyor.

📍Nasıl gidilir?

Silifke'ye 30 kilometre uzaklıkta bulunan ören yerine özel araç veya kiralık araçlarla ulaşılabilir.

  • 13
  • 15
Anavarza Antik Kenti
Anavarza Antik Kenti

➡ UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Adana'daki Anavarza Antik Kenti, Helenistik, Roma, Bizans, Sasani ve Osmanlı dönemlerine ait kültür izlerini taşıyor. Tarihte "Yenilmezler Şehri" adıyla tanınan Anavarza Antik Kenti'nde, yolunun yanı sıra görkemli kapısı ve surlarıyla dikkati çekiyor.

🔎 Tarihi 2100 yıl öncesine giden ve en parlak dönemini Roma İmparatoru Septimius Severus'un ödüllendirmesiyle M.S. 2'nci yüzyılda yaşamaya başlayan Anavarza, zaman içinde önemli bir kent haline gelerek 408 yılında Kilikya Başkenti unvanına kavuşmuştur.

🔎 Anavarza'da farklı kültürlere ait izleri bir arada görmek mümkün. Bu kültürel zenginliği sayesinde de UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alması uygun görülen kent; kalıntıları, tarihi ve efsaneleri ile dikkat çekiyor.

📍Nasıl gidilir?

Dilekkaya Mahallesi, 01500 Kozan/Adana

Kozan İlçesinden Dilekkaya(Anavarza) Köyüne giden vasıtalarla gidilir.

  • 14
  • 15
Efes Antik Kenti
Efes Antik Kenti

➡ İzmir'in simge yapılarından Selçuk ilçesindeki UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunan Efes Antik Kenti, antik dönemin en önemli merkezlerinden biri. Tarih öncesi dönemden başlayıp Helenistik, Roma, Doğu Roma, Beylikler ve Osmanlı dönemleri boyunca kesintisiz yerleşim gören tarihinin tüm aşamalarında çok önemli bir liman kenti ve kültürel ve ticari merkez olma özelliği taşıyor.

🔎 Yılda ortalama 1 milyon kişinin ziyaret ettiği Efes Antik Kenti, 100 yıldan bu yana yerli ve yabancı turistleri bölgeye çekiyor.

📍Nasıl gidilir?

Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşılabilmektedir.

  • 15
  • 15
Assos Antik Kenti
Assos Antik Kenti

➡ Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale köyünde bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Assos Antik Kenti, bir liman şehri olmasının yanı sıra dönemin bir öğretim merkezi olarak da ön planı çıkıyor.

🔎 Behramkale tescilli bir Osmanlı köyüdür. Assos Antik Kenti de bu köyün sınırları içindedir. Antik Assos kenti bir volkan konisi üzerinde konumlanmıştır. Akropol (yukarı şehir) ve güneye doğru inen teraslar üzerinde diğer yapılar vardır.

📍Nasıl gidilir?

Çanakkale merkeze 87 km. uzaklıkta olup, Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale köyü sınırları içerisindedir ve karayolu ile ulaşım sağlanmaktadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN