Arama

Türkiye'de yapılabilecek hava sporları

Hava sporları, havada gerçekleştirilen faaliyetlerin genel adıdır. Grup halinde veya bireysel olarak yapılabilir. Bu anlamda Türkiye; yamaç paraşütü, yelken kanat, planör, paraşüt, balon gibi hava sporları için, keşfedilmesi gereken bir ülkedir. İnsanoğlunun macera tutkusu sonucunda spor çeşitleri sürekli yenilenmektedir. Peki hava sporlarından kaç tanesi Türkiye için uygundur? İşte ülkemizde yapılabilen hava sporları...

  • 1
  • 10
Yamaç paraşütü
Yamaç paraşütü

Yamaç paraşütü sporu, ilk bakışta serbest atlama paraşütüne benzeyen bir paraşüt ile uçak yerine, yüksek bir tepeden koşulmak sureti ile havalanmaktır. Eğimli ve yüksek bir tepeye açık olarak serilen paraşüt, pilotun koşmaya başlamasıyla hava ile dolar ve pilotla birlikte havalanır. Uçuşların süresi kullanılan malzemenin performansı ve pilotun tecrübesine bağlı olarak kilometrelerce /saatlerce sürebilir. Tek kişi olabileceği gibi iki kişilik kanatları da vardır.

Ülkemizde yamaç paraşütü sporu 1990 başlarında Fethiye Ölüdeniz bölgesindeki Baba Dağı'nın yabancı pilotlar tarafından keşfedilmesi ile tanınmış, ilk olarak üniversite kulüplerinde aktif olarak başlamıştır. Ülkemizde yamaç paraşütü sporu için Türk Hava Kurumu, üniversite kulüpleri ve özel kulüpler tarafından eğitim düzenlenmektedir.

Nerede yapılabilir?

Ölüdeniz – Babadağ; Denizli Pamukkale; Ankara – Gölbaşı; Bolu – Abant; Eğirdir; Kayseri; Eskişehir – İnönü; Antalya – Aksu.

  • 3
  • 10
Yelken (delta) kanat
Yelken delta kanat

Yelken kanat, motoru olmayan, rüzgâr ve diğer hava etkileri ile uçuş yapabilen tek kişilik bir uçuş aracıdır. Havalanma, havada kalma ve havalanma yeri yamaç paraşütüne benzer. Ancak uçuş için eğitim süresine ihtiyaç vardır. Güvenlik için kişiye bağlı paraşüt de bulunur. Kurslar Türk Hava Kurumu (THK) ve çeşitli hava kulüpleri tarafından verilir.

Nerede yapılabilir?

Yamaç paraşütü yapılan yerlerde yelken-kanat sporu da yapılabilir.

  • 4
  • 10
Balon
Balon

Dünyada ilk ortaya çıkışı 18. yy sonlarına uzanan balonla uçuş sporu ülkemizde de yoğun ilgi görür. Uzun yıllardır bireysel sportif amaçlı yapıldığı gibi, turistik yörelerimizdeki yerel etkinliklerde balonla kent turları düzenlenir. Balon, içine doldurulan sıvı propan (karbon ve hidrojenden meydana gelmiş renksiz bir gaz) gazının ısıtılması ile havalanır. Balonla uçuş öncesinde, uçulacak olan hava aracı tescil işareti, uçuş amacı, uçuş tarihi, uçuş saati, uçuş bölgesi belirtilerek Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne müracaat edilir. Ülkemizde balonla 15 günden fazla bir süre uçuş yapılacak ise yabancı pilotların lisanslarının Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından geçerli kılınması gerekmektedir.

Nerede yapılabilir?

Kapadokya bölgesinde 25 balon işletmesi, 239 sıcak hava balonuyla yılda ortalama 260 gün uçuş yapıyor. Günde 90 civarında uçuş gerçekleştirilirken, yıllık 500 bine kadar turiste hizmet veriliyor. Burdur-Bucak, Denizli-Pamukkale, Adana-Kozan, Bitlis-Ahlat, Ankara-Polatlı, Afyonkarahisar-İhsaniye, Eskişehir-Seyitgazi, Samsun-Bafra, Aksaray-Ihlara da sıcak hava balonu taşımacılığı için uygun.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN