Türkiye'nin doğa harikası 10 şelalesi
Şelale, çavlan ya da çağlayan; akarsu yatağının, dike yakın bir biçimde aniden düştüğü, suların yüksekten dökülerek aktığı kısmına denir. Şelalelerin en önemli özelliklerinden biri çok büyük aşındırma gücüne sahip olmalarıdır. Şelaleler suyun döküldüğü yerde geniş ve derin çukurlar meydana getirir. Bazı durumlarda bu çukurların derinliği düşme yüksekliği kadar olabilir. Türkiye'nin doğal güzelliklerinden biri olan şelaleler, eşine az rastlanır manzaralarıyla, gümbür gümbür akan suyu ve birbirinden değişik görselleriyle doğaseverlerin cazibe merkezleri arasında yer alıyor. Sizler için ülkemizdeki doğa harikası 10 şelaleyi listeledik.
Günün stresinden kurtulmak, piknik yapmak, doğada güzel zaman geçirmek isteyenlerin ilk tercih ettiği yerler arasındaki Düden Şelalesi'nde ziyaretçiler, güzelliğiyle görsel şölen sunan alanda yürüyüş yapıyor, fotoğraf çektiriyor. Mağarası, şelalesi ve görsel güzelliğiyle cazibe merkezleri arasında yer alan Düden Şelalesi'ni Rusya, Ukrayna, İran, Kuzey Irak, Çin, Azerbaycan, Japonya, Kırgızistan başta olmak üzere çok sayıda ülkeden turistler ziyaret ediyor.
"Şelaleler şehri" olarak bilinen Düzce, sonbaharda da yerli ve yabancı ziyaretçilerin uğrak noktası. Kentin yüksek kesimlerinden akan ve Gölyaka ilçesinde bulunan Güzeldere Şelalesi, yerli ve yabancı turistlerden büyük ilgi görüyor. Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı, Düzce ili, Gölyaka ilçesi, Güzeldere köyü sınırlarında, 22,76 ha alanda, 2011 yılında ilan edilen tabiat parkıdır. Gölyaka ilçesinden geçen Bıçkı Deresi Güzeldere Köyünde 130 metreden dökülen bir şelale oluşturur. Elmacık Dağı, üzerindeki alan bitki örtüsü yoğunluğu ile dikkat çeker.
TÜRKİYE'DE RAFTİNGE UYGUN AKARSULAR DOSYAMIZI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
Tabiat parkında; yeme, içme, konaklama (bungalov ev), piknik, elektrik, içme suyu imkanları mevcuttur. Düzce merkeze uzaklığı 28 km, Gölyaka'ya 16 km uzaklıktadır. Tabiat parkının üst kısmında Pürenli Yaylası, alt kısmında Efteni Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası yer alır. Ormanlık alanda geyik, karaca, yaban domuzu, ayı, tilki, çakal, sincap ve sansar yaşamaktadır. Bıçkı Deresi'nde alabalık mevcuttur.
Kendine özgü havuzu ve yemyeşil bitki örtüsü ile ilgi gören Ilıca Şelalesi, maviyle yeşilin buluşmasıyla ziyaretçilerine görsel şölen sunuyor. Yaklaşık 3,5 kilometrelik Horma Kanyonu'nu geçtikten sonra Ilıca Şelalesi'ne ulaşan suyun 10 metre yükseklikten dökülmesiyle oluşan doğal havuz, özellikle yaz günlerinde serinlemek isteyenlerden yoğun ilgi görüyor. Şelalenin bulunduğu Ilıca köyü, Pınarbaşı ilçesine 12 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Araçla gidilen köyden sonra şelaleye ulaşmak için yaklaşık 15 dakika yürümek gerekiyor. Etrafı saran ağaçlar arasından yapılan yürüyüşün ardından şelaleye ulaşılabiliyor.