Kentsel Stratejiler Enstitüsü, 2008 yılından bu yana yayınladığı ve kentler arasındaki küresel rekabeti ortaya çıkaran Küresel Güçlü Şehirler Endeksi (GPCI) raporu ile dünyanın metropollerini farklı kategorilerdeki güçlerine göre değerlendirip sıraladı. Bu rapora göre İstanbul güçlü şehirler arasında 34. sırada yer alıyor. İstanbul nüfusu 2018 yılına göre, 15.067.724…
2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul, Türkiye'de yer alan şehir ve ülkenin 81 ilinden biri. Ülkenin en kalabalık, ekonomik, tarihi ve sosyo-kültürel açıdan en önemli şehri. Tarihi 300 bin yıl öncesine uzanan, üç tarafını Marmara Denizi, Boğaziçi ve Haliç'in sardığı bir yarım ada üzerinde yer alan, Roma, Bizans, Latin ve Osmanlı Türklerine başkentlik etmiş, Türkiye'nin en kalabalık şehri İstanbul, hem tarih boyunca, hem günümüzde pek çok alanda "başkent" özelliğini korumuştur. Şehrin ülke bütçesine katkısı yüzde 40'ı bulmaktadır.
İstanbul'da yaşamak iş imkânı, maaşı, sosyal imkânları, gezilecek görülecek yerleri ve insana kattıkları bakımından oldukça elverişli. Paranın da sanatın da refahın da başkenti. Opera, bale, sinema seyircilerinin nüfusa oranında birinci. AVM'lerin kent alanına ve nüfusa oranında yine birinci. Kişi başına düşen mevduat miktarında tekrar birinci. Rekabet gücü en yüksek il ama ilköğretimde derslik başına düşen öğrenci sayısında son sıralarda yer alıyor.
İSTANBUL'DA GEZİLEBİLECEK YERLER
Müzeleri, sarayları, kasırları, su kemerleri, festivalleriyle canlılığını bir an bile yitirmeyen şehri en güzel şekilde keşfetmek için Boğaz turu yapmak, etkinlik takvimine göz atmak, Kapalıçarşı'nın müthiş atmosferini keşfetmek gerekiyor. İşte İstanbul'un görülmesi gereken yerleri: Dolmabahçe Sarayı, Topkapı Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Kapalı Çarşı, Mısır Çarşısı, Ayasofya, Sultanahmet, Yerebatan Sarnıcı, Taksim Meydanı, İstiklal Caddesi, Balat, Anadolu ve Rumeli Hisarları, Adalar.
İSTANBUL'DAN NE ALINIR?
Kapalı Çarşı'dan hediyelik eşya, Türk halısı, el sanatları, Mısır Çarşısı'ndan baharat, tatlı, şekerleme.