Arama

Türkiye'nin nefes aldıran şehirleri

Küresel nüfusun yüzde 55'inin kentsel alanlarda yaşadığı ve bunun 2050 yılına kadar yüzde 68'e çıkacağı tahminler arasında. Birkaç istisna dışında şehirlerin daha büyük ve daha kalabalık olması bekleniyor. Sizler için 2018 verilerinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde, Türkiye'nin yaşanabilirlik açısından önemli 10 şehrini listeledik.

  • 1
  • 10
İSTANBUL; 68,9
İSTANBUL; 68,9

Kentsel Stratejiler Enstitüsü, 2008 yılından bu yana yayınladığı ve kentler arasındaki küresel rekabeti ortaya çıkaran Küresel Güçlü Şehirler Endeksi (GPCI) raporu ile dünyanın metropollerini farklı kategorilerdeki güçlerine göre değerlendirip sıraladı. Bu rapora göre İstanbul güçlü şehirler arasında 34. sırada yer alıyor. İstanbul nüfusu 2018 yılına göre, 15.067.724…

2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul, Türkiye'de yer alan şehir ve ülkenin 81 ilinden biri. Ülkenin en kalabalık, ekonomik, tarihi ve sosyo-kültürel açıdan en önemli şehri. Tarihi 300 bin yıl öncesine uzanan, üç tarafını Marmara Denizi, Boğaziçi ve Haliç'in sardığı bir yarım ada üzerinde yer alan, Roma, Bizans, Latin ve Osmanlı Türklerine başkentlik etmiş, Türkiye'nin en kalabalık şehri İstanbul, hem tarih boyunca, hem günümüzde pek çok alanda "başkent" özelliğini korumuştur. Şehrin ülke bütçesine katkısı yüzde 40'ı bulmaktadır.

İstanbul'da yaşamak iş imkânı, maaşı, sosyal imkânları, gezilecek görülecek yerleri ve insana kattıkları bakımından oldukça elverişli. Paranın da sanatın da refahın da başkenti. Opera, bale, sinema seyircilerinin nüfusa oranında birinci. AVM'lerin kent alanına ve nüfusa oranında yine birinci. Kişi başına düşen mevduat miktarında tekrar birinci. Rekabet gücü en yüksek il ama ilköğretimde derslik başına düşen öğrenci sayısında son sıralarda yer alıyor.

İSTANBUL'DA GEZİLEBİLECEK YERLER

Müzeleri, sarayları, kasırları, su kemerleri, festivalleriyle canlılığını bir an bile yitirmeyen şehri en güzel şekilde keşfetmek için Boğaz turu yapmak, etkinlik takvimine göz atmak, Kapalıçarşı'nın müthiş atmosferini keşfetmek gerekiyor. İşte İstanbul'un görülmesi gereken yerleri: Dolmabahçe Sarayı, Topkapı Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Kapalı Çarşı, Mısır Çarşısı, Ayasofya, Sultanahmet, Yerebatan Sarnıcı, Taksim Meydanı, İstiklal Caddesi, Balat, Anadolu ve Rumeli Hisarları, Adalar.

İSTANBUL'DAN NE ALINIR?

Kapalı Çarşı'dan hediyelik eşya, Türk halısı, el sanatları, Mısır Çarşısı'ndan baharat, tatlı, şekerleme.

  • 2
  • 10
ANKARA; 66,13
ANKARA; 66,13

Bolu, Çankırı, Kırıkkale, Kırşehir, Aksaray, Konya ve Eskişehir illeri ile çevrili ve Türkiye'nin başkenti Ankara'nın nüfusu 2018 itibarıyla 5.503.985 kişidir. Bu nüfus, 25 ilçede, 1425 mahallede bulunur. İl genelinde nüfus yoğunluğu 215'dir. Şehrin amblemi, Hitit uygarlığının da simgesi olan Hitit Güneş Kursu'dur. Kurtuluş Savaşı'nda önemli bir rol oynayan Ankara, 13 Ekim 1923'te başkent, 1984 yılında ise büyükşehir unvanlarını almıştır.

Ankara refah göstergesi sayılan pek çok alanda iddialı bir durumdadır. Yetişkin başına düşen otomobil sayısı ve yetişkin nüfus içindeki üniversite mezunu oranında ilk sırada yer alır. Kişi başına düşen konut sayısında ve kişi başına düşen banka mevzuatında ise ikinci sırada yer alır. Ancak ilköğretimde öğretmen yeterliliğinde 68'inci sırada yer alır.

ANKARA'DA GEZİLEBİLECEK YERLER

Anıttepe'de bulunan Anıtkabir, 1921'de açılan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Büyük ölçüde Bizans izleri taşıyan Ankara Kalesi, 1930'da açılan Ankara Etnografya Müzesi.

ANKARA'DAN NE ALINIR?

Ankara armudu, Çubuk balı ve vişnesi, Beypazarı kurusu ve havuçlu lokumu, Beypazarı cevizli pekmez sucuğu, Kazan kavunu, Çubuk dolma kelek turşusu, Kalecik karası üzümü, Ayaş dutu ve domatesi, Güdül leblebisi, Höşmerim tatlısı, Ayaş testisi, Beypazarı baklavası, Nallıhan iğne oyası.

  • 3
  • 10
İZMİR; 62,39
İZMİR; 62,39

Latince adı Smyrna olan İzmir, Ege Bölgesi'nin ortasında ve İzmir Körfezi çevresinde yer alır. İzmir, Türkiye'nin en kalabalık üçüncü şehridir. İzmir'in nüfusu 2018 yılına göre 4.320.519'dir. Anadolu Yarımadası'nın batısında, Ege Bölgesi'nin ortasında yer alan ve İzmir Körfezi çevresinde bulunan şehir, her yıl İzmir Enternasyonal Fuarı'nı düzenleyen önemli bir fuar merkezi ve liman kentidir. İşsizlik ve enflasyon kentin hala en büyük sorunu olarak bilinir. Ege'nin önemli kenti İzmir, kişi başına düşen banka mevduatında Türkiye üçüncüsü. Kişi başına düşen hane elektriği tüketiminde ise ilk sırada yer alır. Yetişkin üniversite mezunu oranında da üçüncü olmasının yanı sıra deprem riskinde üçüncü, suç oranında dokuzuncu il olarak kayıtlara geçer.

İZMİR'DE GEZİLEBİLECEK YERLER

1901 yılında inşa edilen ve Konak meydanında yer alan İzmir Saat kulesi, İzmir Arkeoloji Müzesi ile Agora Harabeleri, meşhur ve güzel Kordon Boyu, Tarihi Asansör, Selçuk ilçesindeki Efes'in arkeolojik zenginliği ve Kadifekale.

İZMİR'DEN NE ALINIR?

Bergama el halısı, kuru incir, sakızlı kahve ve lokum, üzüm, İzmir lokması, tulum peyniri.

  • 4
  • 10
TEKİRDAĞ; 61,46
TEKİRDAĞ; 61,46

2014 yılından bu yana büyükşehir belediyeciliği ile yönetilen Tekirdağ'ın tarihi, Kalkolitik Çağ'a kadar uzanır. Tekirdağ, Türkiye'nin en kalabalık yirmi ikinci şehridir. 2018 itibarıyla 1.005.463 nüfusa sahiptir. Giderek gelişen ve ülkemizin en yaşanılası şehirlerinden biri olarak gösterilebilecek ilde 2008 yılında hizmete açılan Tekira Alışveriş Merkezi bulunur. Tekirdağ özellikle yaşanılabilirlik endeksinde önemli sırada. Kişi başına düşen konut sayısında Türkiye yedincisi. Tiyatro seyircisinin nüfusa oranında üçüncü sırada. Kişi başına düşen hane elektriği tüketiminde de yedinci. En önemli sorunu ise ilk ve ortaöğretimdeki öğretmen ve derslik açığı...

TEKİRDAĞ'DA GEZİLEBİLECEK YERLER

Rüstem Paşa Külliyesi, Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Namık Kemal Evi, Rakoczi Müzesi, Eriklice Sahili.

TEKİRDAĞ'DAN NE ALINIR?

Karacakılavuz dokuması, üzüm pekmezi.

  • 5
  • 10
KOCAELİ; 59,98
KOCAELİ; 59,98

Kocaeli, Türkiye'nin en kalabalık onuncu ili; sanayi ve ticaret şehirlerinden biridir. İstanbul ve Bursa ilinden sonra Marmara Bölgesi'nin üçüncü en büyük ilidir. 1993 yılında büyükşehir unvanını alan, Marmara Bölgesi'nin Çatalca-Kocaeli Bölümü'nde bulunan Kocaeli, ülkenin sanayi sektöründe çok önemli bir konuma sahiptir. Kerfe ve Kefken plajları, mesire yerleri, doğal güzellikleri, tarihi eserleriyle de ilgi çeken şehir, özellikle yaz aylarında İstanbul'da yaşayanlar için güzel bir kaçış noktasıdır.

2018 itibarıyla 1.883.270 kişilik nüfusa sahiptir. Türkiye'nin sanayi başkenti, atık hizmetlerine erişim, konut kalitesi, ortalama kazanç bakımından iyi durumdadır. Devlet en çok vergiyi İstanbul'dan alsa da Kocaeli, kişi başına düşen vergide rekortmendir. Toplam mevduatın yüzde 1.2'si Kocaeli'ndedir.

GEZİLEBİLECEK YERLER:

İzmit Saat Kulesi, Gebze'deki Osman Hamdi Bey Müzesi, Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi, Yeniköy Yazlık Ilıcası, Darıca Bayramoğlu Kuş Cenneti, Maşukiye, Mimar Sinan Köprüsü, Kartepe Kayak Merkezi.

NE ALINIR?

Yarımca kirazı, Hereke halısı, Kandıra bezi, İzmit simidi, Karamürsel sepeti, İzmit pişmaniyesi, Eşme ayvası, İhsaniye elması, Çene suyu, Yuvacık kaynak suyu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN