Türkiye'nin terk edilmiş 5 köyü
Yaşadığınız yeri, sular altında kaldığı için veya geçim derdi nedeniyle terk etmek zorunda kaldınız mı? Ya da bir deprem nedeniyle tekrar yaşanmaz hale gelen evinizle son kez vedalaştınız mı? Şimdi bahsedeceğimiz bu köylerin sakinleri, doğdukları veya gençliklerini geçirdikleri evlerini terk etmek zorunda kaldılar. Günümüzde artık turizm amaçlı dönüştürmelere tabi olsalar da anıları maziye dönüşen bu yerleşimlerle ilgili ilgi çekici bilgiler derledik.
Türkiye'nin önemli tatil beldelerinden biri olan Fethiye, doğal güzellikleriyle de görenleri kendine hayran bıraktırıyor. Kadim kültürlerin izlerini taşıyan Fethiye, birden çok tarihi alana da ev sahipliği yapıyor.
📌Neden hayalet köy?
Bölgede yaşayan Rumların batı Trakya'daki Türkler ile mübadele edilmesi sonucu boşaltılan kentteki yapıların ahşap olan kapı pencere ve üst örtü sistemlerinin doğal etkenler ile tahrip olmasıyla kent hayalet bir şehir görünümü almış. 1957 Fethiye depremi ile köyün hasar görmesinden sonra köyde bir daha yerleşik yaşam kurulmamış.
Terk edilen kentte kullanıldığı dönemde her biri 50 metrekareden büyük olmayan manzara ve ışık açısından birbirinin önünü kapatmayan genellikle alt katları kiler hüviyetinde ikişer katlı, girişte çatıdaki yağmur sularının toplandığı zemin altı sarnıçlarının olduğu 350 ila 400 konut bulunuyor. Konutların yanı sıra evlerin arasına serpiştirilen çok sayıda şapel, 2 büyük kilise, 1 okul binası ile 1 gümrük binası yer alıyor.
Arazinin eğimine uygun olarak, ışık ve manzara açısından birbirlerinin önünü kapatmayacak şekilde inşa edilmişler.
📌 Bölgeyi ziyaret için yurt içinden ve yurt dışından birçok kişi geliyor. Terk edilen köyün zirvesinde yer alan Türk bayrağı ile bütünleşen manzara kendine hayran bırakıyor.
📍Nasıl gidilir?
Muğla Fethiye'ye 8 km. mesafede olan antik kente özel araçla ulaşım sağlanabilir.
Halfeti'nin tarihi M.Ö. 855 yılına dayanıyor. O zamanlar Asur kralı tarafından Şitamrat ismi verilerek kurulmuş. Tarih boyunca pek çok uygarlığa tanıklık etmiş. Çağlar boyunca ismi hep değişmiş. Yakın tarihte ise, 1292 yılında Memluklular tarafından ele geçirilip yine ismi değiştirilmiş. Kal'atül Müslimin adı verilen şehir, Yavuz Sultan Selim ile Osmanlılara geçmiş ve bugün de kullanılan Rumkale adını almış. Ancak Osmanlı döneminde şehir önemini kaybedince yerleşim alanı karşı sahile taşınmış.
📌Neden batık kent?
1954 yılında ilçe haline gelen Halfeti, Birecik Barajı'nın yapımı ve taşması sonucu 2000 yılında sular altında kaldı. Bugün terk edilmiş haldeki Savaşan köyü, eski Halfeti olarak geçiyor. İlçeye gelen ziyaretçilerin tekne turuyla görebildiği ve büyük bölümü sular altında kaldığı için "batık kent" olarak nitelendirilen köy, bölgeyi ziyaret eden turistlerin en fazla ilgi gösterdiği yerlerin başında geliyor.
Gaziantep ile Şanlıurfa'nın tam ortasında olup, Şanlıurfa'ya bağlı olan Halfeti ilçesi, Uluslararası Cittaslow Birliği tarafından 2013 yılında, bugüne kadar dünyada yalnızca 264 şehrin almış olduğu 'Cittaslow' yani 'Sakin Şehir' unvanına layık görüldü.
Bugün, Savaşan köyü tarihi miras olarak turizm hareketliliği oluşturması açısından dönüştürülmelere tabi oluyor. Tekne turu sırasında Fırat Nehri'nden geçerken su altında kalan Ulu Cami'nin minaresi ve Rumkale görülebiliyor.
📍Nasıl gidilir?
Şanlıurfa'ya yaklaşık 120 km. Gaziantep'e ise 50 km uzaklıkta bulunur. Gaziantep tarafından karayolu ile Yavuzeli ilçesine oradan da Rumkale'ye ulaşmanız gerekir. Burada tekne kiralayıp hemen karşıda bulunan Savaşan köyüne ulaşabilirsiniz. Urfa üzerinden de Halfeti ilçesine ulaşabilir, buradan da tekne ile köyü gezebilirsiniz.
Karanlık köyü, Kırklareli'nin Demirköy ilçesinin İncesırt köyüne bağlı bir mahallesi. Demirköy'e yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Istranca dağlarının en kıyı köşelerinde yer alan bu köy, Bulgaristan sınırına en yakın yerleşimlerden biri.
Çok fazla göç vermesinden dolayı köyde sadece 2 kişi yaşamını sürdürüyor. Göçün sebebi de maddi sebepler... Daha iyi bir iş imkanı bulmak için büyük kentlere göçler yaşanmış. İdari yönden nüfusun düşmesinden dolayı Karanlık köyü, 3 km uzaklıkta olan İncesırt köyünün bir mahallesi olarak kabul edilmiş.