Yalan söyleme hastalığı: Mitomani nedir?
Çoğu insan kimseyi üzmemek ya da durumu kurtarmak adına bazen yalan söyleyebiliyor. Yalan söyleme hastalığı, kişinin dikkat çekmek ve toplumda odak noktası haline gelmek için söylediği yalanlarla başlıyor. Yalan söyleyen kişiler çoğunlukla bu yaptıklarının hastalık derecesinde olduğunu düşünmezler. Bu sürekli olmuyorsa bir hastalık belirtisi değildir. Peki ya alışkanlık haline geldiyse?
Giriş Tarihi: 20.05.2020
09:03
MİTOMANİ HASTALARININ ORTAK ÖZELLİKLERİ NELERDİR? .
Yalanda ısrar eder. Yalanı ortaya çıkmasına rağmen pişman olmaz. Söylediği yalanlara kendisini inandırır. Hiçbir getirisi olmamasına rağmen sürekli yalan konuşur. Yalanı ortaya çıkınca sert tavırlar sergilemesi gibi durumlara sahip olan kişi hastalıklı yalancıdır.
"İftara ne pişirsem" diyenlere iftar menüsü🍝🍮🍛
MİTOMANİ HASTALARININ TEPKİLERİ NASIL OLUR?
Mitomani hastaları hatalarını örtmek için sürekli yalana başvurur. Bir süre sonra söyledikleri yalanlara kendileri de inanmaya başlar. Zaman içinde yalanlarını artıran bu kişiler vicdanlarından uzaklaşarak, yalan söylemeye devam eder. Suçunu bastırmaya çalışan Mitomani hastaları, suçluluk psikolojisiyle hareket ederek, kendini güdümler. Bu hastalıktaki kişiler, çıkar sağlamak ya da çevresinin ilgisini çekmek için de yalan söylerler.
Bu yapıdaki kişiler bir makamı elde etmek için bile yalan söyleyebilirler. Mitoman kişiler için yalan söylemek yaşamlarının rutin davranışı haline gelmiştir.
Takviye edici gıdalar ne işe yarar?
Mitomaninin sebepleri genelde çocukluk dönemine dayanır. Çocukken ebeveynleri tarafından ilgi ve onaylanma amacı, aşağılık kompleksi, ebeveynlerin yalanlarına şahit olma durumu bu hastalığın nedenleri arasındadır. Bu davranış bozukluğu, kişide haz duygusunun beraberinde pişmanlık duygusunu da getirir.
Kişi pişmanlıkla bir daha yalan söylemeyeceğini söylese dahi bu sözünü tutamaz. Yalanları gelişigüzeldir ve yakalandıklarında nasıl toparlayacaklarını bilemezler.
Karantinada en sık görülen psikolojik rahatsızlıklar
HASTA YAKINLARI NE YAPMALI?
Mitomani hastalığı, her şeyden önce hastanın kendisinde biten bir durumdur. Bu bakımdan öncelikle hasta mitomani hastası olduğuna ikna edilmelidir. Ancak bu, hastaya karşı sinirli ve kırıcı bir tavırla asla söylenmemeli. Ardından mitomani hastalığına tedavi için hasta ikna edilmelidir.
Mitomani hastalığında doktorun yapması gerekenler;
Doktor hastanın psikolojisine göre hareket etmelidir. Öncelikle hastayı sürekli olarak yalan söylemeye iten nedenin araştırılıp bulunması gerekir. Daha sonra ise bu nedene bağlı olarak psikoterapi ya da ilaçlı tedavi yönteminden biri belirlenmelidir. Doğru yöntemle hasta daha ilk seansta oldukça iyileşme gösterebilir.
Tarihte en ölümcül salgınlara sebep olan 8 virüs 🔬