Zamanda yolculuk mümkün mü? Solucan deliği nedir?🕐🕜🕣
Solucan deliği uzay zamanın nokta tasarımı ve zamanda bir kısa yol olan kuramsal topolojik bir vasfıdır. Peki, solucan deliği nedir? Kim ya da kimler tahmin etmiştir? Yeterli teknoloji ile yapılmış uzay aracı bizi 3000'li yıllara götürebilir mi?
Giriş Tarihi: 03.11.2019
09:16
Güncelleme Tarihi: 03.09.2020
14:26
ZAMAN YOLCULUĞUNUN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL
1943 yılında ortaya atılan "Büyükbaba paradoksu", geçmişe yolculuk yapan kişinin gelecekteki durumunu değiştirecek seçimler yapmasının yaratacağı çıkmazı tanımlamak için kullanılmıştır.
BÜYÜKBABA PARADOKSU NEDİR?
Bir zaman makinesine geçip geçmişe, atalarınızdan birini öldürmeye gittiğinizi varsayın. Bu durum, sizin dünyaya gelmenize yol açacak olayları engellemek anlamına gelecektir. Eğer büyükbabanız ölürse, anneniz ya da babanız doğamayacak, dolayısıyla geçmişe gidip onların babasını öldüren birisi de hiç dünyaya gelemeyecektir.
SOLUCAN DELİKLERİ UZAYDA OLABİLİR Mİ?
Solucan deliklerinin her ne kadar teorik olarak olması mümkün olsa da Einstein'ın denklemleri delikten girerek diğer tarafa ulaşmak için "sonsuz" süre geçmesi gerektiğini göstermektedir. Solucan delikleri kütle çekim etkileri nedeniyle çok kısa süre hayatta kalabilirler. Bu nedenle böyle bir deliğin uzayda gözlenmesi beklenmez.
Evrende solucan deliklerini uzun süre açık tutacak bir maddenin mevcut olduğunu öne süren teoriler bulunmaktadır. Bu madde "tuhaf madde" olarak anılır. Tuhaf maddenin özelliği maddenin sergilediği kütleçekim etkisinin tersine kütleyi itmesidir. Yine teorik olarak solucan deliklerinin içlerine tuhaf maddeden yerleştirerek onların daha uzun süre açık kalmasını sağlamak mümkündür.
BUNLARIN ZAMANDA YOLCULUK İLE ALAKASI NE?
"Görecelilik Teorisi" bir nesnenin hızı ışık hızına yaklaştıkça zamanın yavaşladığını belirtir. Bilim adamları uzay mekiği hızında bile astronotların birkaç nanosaniye geleceğe yolculuk yapabildiklerini keşfettiler. Solucan delikleri keşfedilebilseydi, geleceğe olduğu gibi geçmişe de yolculuk etmemizi sağlardı.