Birbiri ardına yapılan dev anlaşmalar ve milli projelerle yoluna devam eden Türkiye, enerji alanında dünyaya damgasını vurdu.
Enerjide dışa bağımlılığı azaltacak yerli ve milli projelerine hız veren Türkiye, TANAP ve Türk Akımı gibi dev projelere de imza atıyor.
ENERJİ ÜSSÜ TÜRKİYE
Dev projelere imza atan Bakan Albayrak, Türkiye'yi enerjide üs haline getirdi. Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nda (TANAP) Çanakkale Boğazı denizaltı geçişindeki bin 261'inci borusunun yerleştirilmesi işlemi Bakan Albayrak'ın katılımıyla gerçekleşti. 2012'de imzaları atılan TANAP projesinde Azerbaycan gazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınacak.
YILLIK 16 MİLYAR METREKÜP DOĞALGAZ TAŞIYACAK
Toplam bin 850 kilometre uzunluğa sahip olacak TANAP, yıllık 16 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak. Söz konusu miktarın 6 milyar metreküpünün Türkiye'nin talebinin karşılanması için kullanılması, 10 milyar metreküplük kısmının da TAP ile Avrupa'da değerlendirilmesi öngörülüyor.
Projeyle gelecek yıl haziran veya temmuz ayında Türkiye'ye ilk gazın taşınması planlanıyor.
3 BİN 100 ADET ÇELİK BORU KULLANILIYOR
Projenin deniz geçişi her biri yaklaşık 19 kilometre uzunluğunda 36 inç çapında ikiz boru hattı sisteminden oluşuyor. Hattın Anadolu tarafı kara yaklaşımı, Çanakkale ili Biga ilçesinin 5 kilometre batısında, Avrupa tarafı kara yaklaşımı Tekirdağ ili Şarköy ilçesinin 13 kilometre güneybatısında yer alıyor.
Maksimum su derinliği 65 metre olan deniz geçişinde her biri yaklaşık 12 metre uzunluğunda 100 milimetre, 80 milimetre ve 60 milimetre kalınlığında beton kaplamalı 3 bin 100 adet çelik boru kullanılıyor. İkiz boru hattının Anadolu tarafı kara yaklaşımında borular 5 metre aralıklı olarak döşeniyor. Açık denizde mesafenin artmasıyla birlikte, iki boru hattı arasındaki uzaklık 100 metreye çıkarken boru hatlarının Avrupa tarafı kara yaklaşımında aralık yeniden 5 metreye iniyor.
Deniz geçişinde borular, bu amaç için özel inşa edilmiş gemi üzerinde bulunan kaynak istasyonlarında birbirine bağlandıktan sonra geminin arka ucuna monte edilen bir kiriş (stinger) vasıtasıyla denizin tabanına indiriliyor. TANAP Projesi'nde bu çalışma "S-lay" metodu kullanılarak gerçekleştiriliyor. Boru segmentinin gemideki kiriş (stinger) ve deniz tabanı arasında "S" bicimi almasindan dolayi bu ismi alan yöntem daha çok su derinliği fazla olmayan deniz geçişlerinde kullanılıyor.