İSO Meclisi’ne konuk olan SSM Müsteşarı Demir, halen 500 proje üzerinde çalıştıklarını belirterek, yüzde 80’lerde olan dışa bağımlılık oranını yüzde 40’a indirdiklerini söyledi
İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) bu ayki Meclis Toplantısı’nın konusu savunma sanayisi olarak belirlendi. Konuk olarak sektörün en önemli kamu görevlisi olan Savunma Sanayisi Müsteşarı (SSM) Prof. Dr. İsmail Demir katıldı. Demir, "Savunma sanayisi konusunda güçlü ülkelere baktığımızda güçlü orduya sahip olduğunu arkasında da gelişmiş savunma sanayisi olduğunu görüyoruz" dedi.
500 PROJE VAR
Son 15 yılda savunma sanayisinde gelinen noktayı değerlendiren Demir, "Yüzde 80’lerde olan dışa bağımlılık 40’lara düştü. Savunma sanayisinde 2016’da 5.9 milyar dolar üretim, 1.7 milyar dolarlık ihracat yaptık. 2002’de 250 milyon dolarlık olan ihracat, şu anda 1.7 milyar dolara çıktı. Hedefimiz çok daha büyük" diye konuştu. 2017’de savunma sanayisinde 500 proje bulunduğunu belirten Demir, "Bunların sözleşmeye bağlanmış kısmının sayısı 303, parasal değeri ise 130 milyar lira civarında. Potansiyel projeler 200 milyar TL. Yıllık 1.3 milyar dolar Ar-Ge harcaması yapıyoruz" ifadelerini kullandı. Türkiye’nin savunma sanayisinde dışa bağımlılıktan kurtulmak için atağa geçtiğini belirten Demir, bunun için doğrudan savunma sanayisi bakanlığı çerçevesinde şirketler kurulduğunu hatırlattı. İsmail Demir, bu alanda atılacak adımlarda KOBİ’lere de ihtiyaç duyduklarını belirterek, bunun için 110 kişilik ekip kurduklarını, ekibin KOBİ’leri belli kriterlerde değerlendirmeye alacağını söyledi. Denetçilerin eğitimlerinin sürdüğüne vurgu yapan Demir, "KOBİ seviyesinde sanayide sorunlara parmak basmak amaçlanıyor. Pilot olarak başlattıklarımız var. Diğer şirketlerimizin de bu değerlendirmelere tabi olmasını öneriyorum. KOBİ’leri önemsiyoruz" dedi.