Şırnak’taki helikopter kazası, helikopterlerde yüksek gerilim hattı ve benzeri engellere karşı ‘engel tanıma ve uyarı sistemi’ni yeniden gündeme getirdi.
Ağırlıklı olarak Kara Kuvvetleri’nin envanterinde bulunan farklı tipteki yaklaşık 172 helikoptere engel tanıma ve uyarı sistemi takılması için Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın (SSM) 2010’da proje başlatmıştı ancak bugüne kadar tamamlanamadı. Gerekçe olarak ise sistemlerin helikopterlere ek ağırlık getirdiği ve verimli olmadığının gösterildiği öne sürüldü.
HELİKOPTERLER İÇİN EN TEHLİKELİ TEHDİT
Yüksek gerilim hatlarına takılarak düşen helikopter kazalarında, önceki günkü kazayla birlikte toplam 50 askerimiz şehit oldu. 1993 yılından bu yana meydana gelen kazaların altısında Sikorsky, ikisinde Cougar, birinde de polis helikopteri yüksek gerilim hatlarına çarparak düştü. Karada çıplak gözle rahatlıkla görülebilen, ancak özellikle alçak uçuş esnasında havada çok zor fark edilen yüksek gerilim telleri, helikopterler için en tehlikeli pasif tehditler arasında yer alıyor.
ALÇAK UÇUŞLAR TEL TEHLİKESİNİ ARTIRIYOR
Doğu ve Güneydoğu’da füze ve uçaksavar tehdidi nedeniyle alçaktan uçtukları ve sık sık sarp arazilerden kalktıkları için tel tehlikesiyle karşılaşıyorlar.
SES VE GÖRSEL UYARI SAĞLIYOR
Bu sistem bir cihaz değil proje. Küresel konumlandırma sistemleriyle birlikte çalışan engel tespit sistemlerinin uçuş yapılan arazi üstündeki gerilim hatlarını önceden fark edip pilotları hem görsel hem de sesle uyarıyor.
BAKAN IŞIK NEDEN TAMAMLANAMADIĞINI AÇIKLADI
Hürriyet’ten Deniz Zeyrek’e konuşan Savunma Bakanı Fikri Işık, kaza sonrası gündeme gelen uyarı sistemi hakkında “İhale yapılmış. İki teklif gelmiş. Genelkurmay yeterli görmemiş. Süreç uzamış...”
SSM projeyi 30 Mart 2017 tarihinde yeniden güncellerken, internet sitesinde projenin sözleşme imza aşamasında olduğu ifade edildi.