Arama

Türkiye'den kaçırılan tarihi eserler için komisyon

Türkiye'den yasa dışı yollarla yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin Anadolu topraklarına döndürülmesi için çalışan TBMM Kültür Varlıklarını Araştırma Komisyonu, bu eserlerin bulunduğu ülkeleri ziyaret edecek. Ziyaretler sonrası bu ülkelerde Türkiye'ye ait olan eserlerin bir envanteri de çıkarılacak.

Türkiye’den kaçırılan tarihi eserler için komisyon
Yayınlanma Tarihi: 7.11.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 07.11.2017 17:32

TBMM Kültür Varlıklarını Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Sakarya Milletvekili Mustafa İsen, komisyonun yurt dışına kaçırılan kültür varlıklarının iadelerinin sağlanması ve mevcut kültür varlıklarının korunması için tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulduğunu ifade etti.

Komisyon toplantılarında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Dışişleri Bakanlığı ve UNESCO temsilcilerinin yanı sıra operasyonel faaliyette bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü görevlilerini dinlediğini belirten İsen, kurum ve kuruluş temsilcilerinin sunumlarının komisyon açısından yol gösterici olduğuna işaret etti.

Sunumların sorun alanlarının belirlenmesinde katkısı bulunduğunu vurgulayan İsen, şöyle devam etti:

"Meclis Başkanlığı ile yapılacak istişare sonrasında özellikle yurt dışına kaçırılan eserlerin yoğun olduğu ülkelere ziyaret gerçekleştirip, bir envanter çalışması yürütmeyi planlıyoruz. Ziyaretlerle, Türkiye'nin, parlamenter düzeyde bu işi ne kadar ciddiye aldığını dünyaya göstermeyi amaçlıyoruz. Kültürel varlıklarımıza sahip çıkmak ve eserlerimizin yağmalanmasının önüne geçmek adına çalışıyoruz. Kaçırılan eserlerin bizim için ne kadar değerli olduğunu tüm kamuoyuna göstermek amacındayız."

Konu üzerinde devletin kurumlarının ciddi şekilde durduğuna değinen İsen, kamuoyunun daha duyarlı hale getirilmesi gerektiğini bildirdi.

"İSTANBUL ARKEOLOJİ MÜZESİ'NİN KAYITLI 2 MİLYON OBJESİ VAR"

İsen, Anadolu topraklarının birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını ve kültür varlıkları açısından önemli bir yere sahip olduğuna işaret etti. İsen, İstanbul Arkeoloji Müzesinin kayıtlı 2 milyon objesinin bulunduğunu ifade etti. Bu objelerin bir milyonunun sikkelerden oluştuğunu belirten İsen, "Sikke gibi küçük objelerin ayrılarak önemli eserlerin bir envanterinin çıkarılması gerekmektedir." dedi.

İsen, kaçırılan eserlerle ilgili diğer ülkelerin yaptığı çalışmaların da araştırılması gerektiğini, bunun da kendilerine yol göstereceğini kaydetti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN