Arama

Fethin sembolü ‘Kesik Minare’ yenilenecek!

Antalya'nın ilk camisi olan ve 1890 yılında çıkan yangından sonra kullanılamayan Kesik Minare (Korkut) Camisi'nde restorasyon başlatıldı. Bu süreçte, caminin minaresi de tamamlanacak. Cami, Selçukluların Antalya'yı fethinden sonra kiliseden dönüştürülmesi nedeniyle "fethin sembolü" sayılıyor.

Fethin sembolü ‘Kesik Minare’ yenilenecek!
Yayınlanma Tarihi: 5.03.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 05.03.2018 17:21

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Şehzade Korkut Camisi'ne cami fonksiyonu verilmesi sürecini 2011'de başlattıklarını belirterek, öncesinde açık müze olarak değerlendirildiğini söyledi.

Yaptıkları girişimler sonucunda cami fonksiyonu yönünde karar verildiğini aktaran Ertem, "Burada faklı bir uygulamaya geçerek, proje ve restorasyon ihalesini birlikte gerçekleştirdik. Restorasyonu alan firma uygulanacak projeleri de üstlenecek. Onları yapacak, kuruldan kararlarını onaylatacak. Akabinde restorasyona devam edecek." dedi.

Şehzade Korkut Camisi'nin çok eski bir eser olduğunu aktaran Ertem, "Öncesi kilise, sonrası cami olan bir mekan. Buradaki yapacağımız restorasyon süreci zor bir iş. O nedenle sürekli kurulla, işin uzmanlarıyla, bilim heyetiyle yürütülmesi gereken bir iş. İnşallah 2020'de restorasyonu bitirerek hizmete açmayı hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

Şehzade Korkut Camisi'nin restorasyonun 2020'de bitmesi planlanıyor. Tarihi eser, 19. yüzyılda bir yangın geçirmiş, bu yangından sonra 120 yıl boyunca cami fonksiyonu verilememişti.


FETHİN SEMBOLÜ

Kaleiçi Hesapçı Sokak'ta bulunan yapı, ilk olarak milattan sonra 6. yüzyılda Roma tapınağı olarak inşa edildi. Bizanslılar döneminde ise bazilikaya (Hristiyanlığın ilk dönemlerinde ibadethane olarak kullanılan yapı) çevrilen taş örgülerin arasındaki İlk Çağ'a ait devşirme parçalar da dikkat çeker.

Selçukluların Antalya'yı fethi ile yapıya Cami Cedid (Yeni Cami) adı verilerek "fethin sembolü" oldu. Osmanlı İmparatorluğu döneminde II. Bayezid'in oğlu Şehzade Korkut'un Teke Sancak Beyliği'ne atanması sonrasında tamir ettirilen cami, "Korkut Camisi" adını aldı. Şehzade Korkut, camiye bir de minare ekletti. Caminin batı cephesindeki kapının üzerinde ise okunamayacak kadar silik bir Türk kitabesi vardır.

Cami, 1890'da çıkan yangında büyük hasar gördü. Minaresinin ahşap külahının yanması üzerine cami, halk arasında "kesik minare" olarak anılmaya başladı. 1974 yılında kısmi restorasyon yapılan ve yıkılmaya yüz tutan bazı alanları çökmesi engellenen caminin çevresi, aynı dönemde demir parmaklıklarla çevrildi.

Kaleiçi Kentsel SİT (korunmasında kamu yararı bulunan kentsel ve kırsal çevre) ve 3. derece arkeolojik SİT alanı içinde yer alan cami önceki yıllarda restorasyon için ihaleye çıkarılmış, ancak bazı sivil toplum kuruluşlarının itirazı nedeniyle gerçekleştirilememişti.


OSMANLI'DAKİ FETİH CAMİLERİ

Osmanlı Devleti, fetihlerle yeni ülkelere sahip oldukça buralardaki şehir ve kasabalarda bulunan kiliselerden en büyüğünü, fetih alâmeti olmak üzere camiye çevirirdi.

Antalya'da Şehzade Korkut, Karadeniz Ereğlisi'nde Orhan Bey, Tirilye'de (Zeytinbağı) Büyük Cami, Trabzon'da Yenicuma camileri eski kiliselerdir. Selânik Türk idaresinde iken, birçok kilise Kāsımiyye, Hortacı Süleyman, İshakıyye, Suluca, Eskicuma gibi adlarla camiye çevrilmişti. Bunun için kıble istikametine uygun bir mihrap yapılmış, minber ve kürsü gibi gerekli olan şeyler ilâve edilerek minare, şadırvan inşa edilmiştir.

Kiliseden çevrilen camiler, bazen devrinde fethin gerçekleştiği padişahın, bazen de vezirlerin vakıflarıdır. Başta İstanbul'daki Ayasofya olmak üzere Edirne, İznik, Trabzon, Vize, Enez, Sofya, Selânik, Ohri ve Benefşe'de eski Bizans kiliseleri, Kıbrıs'ta Lefkoşe'de gotik mimarili Katolik katedrali "Ayasofya Camii" adıyla ibadete uygun hale getirilmiştir. İstanbul, Atina, Amasra'da olduğu gibi bazı yapılar ise, Fâtih veya Fethiye Camii adıyla anılmıştır.


Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN